Ексклюзиви
середа, 01 жовтня 2008 13:29

Учені довели, що віра утамовує біль

Британські дослідники встановили, що релігійна віра може притупляти больові відчуття. Результати дослідження співробітників Оксфордського університету повинні бути опубліковані в середу.

Енцефалограми показали, що при демонстрації піддослідним добровольцям зображення Діви Марії католики відчували менший біль від електричних розрядів, ніж атеїсти і агностики. У віруючих при цьому активніше діяла ділянка мозку, що відповідає за реакцію на загрозливі ситуації.

У дослідах брали участь дванадцять студентів-католиків і стільки ж невіруючих. Дослідники використовували дві картини - зображення Мадонни кисті Сассоферрато, італійського живописця XVII століття, і "Пані з горностаєм" Леонардо да Вінчі. Ту чи іншу картину демонстрували піддослідним протягом 30 секунд, потім на 12 секунд включався електричний розряд. Ступінь хворобливості своїх відчуттів за стобальною шкалою оцінювали самі піддослідні.

Як виявилось, після проглядання картини та Вінчі католики і невіруючі відчували однаковий біль, а робота Сассоферрато зменшувала больові відчуття католиків в середньому на 12 відсотків.Катя Віч, що керувала експериментом, відзначила, що виявлений ефект аналогічний дії плацебо, яка може спровокувати нечутливість до болю. Віч підкреслила, що вирішальну роль грають не релігійні вірування як такі, а дія релігійних образів на психічний стан віруючої людини, і невіруючі можуть добитися того ж ефекту іншими способами - наприклад, за допомогою медитації, повідомляє GuardianUnlimited.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що віра утамовує біль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути