вівторок, 15 квітня 2008 09:16

У Великобританії випробовують пігулку від хропіння

Біотехнологічна компанія BTG почала дослідження ефективності препарату проти синдрому обструктивного апное сну, при якому пацієнти скаржаться на хропіння. Учені припускають, що частота симптомів цього розладу знизиться при прийомі всього лише однієї пігулки нового препарату на день.

При синдромі обструктивного апое сну відбувається звуження просвіту верхніх дихальних шляхів за рахунок природного розслаблення м"язів. Це приводить до періодичного утруднення дихання, зниження вмісту кисню в крові, і, як наслідок, уранішнього головного болю, відчуттю розбитості і недосипання у пацієнтів і їхніх близьких. Препарат, що вивчається, з кодовою назвою Bgc20-0166 є поєднанням двох вже існуючих медикаментів. Механізм дії кожного з них різний, проте обидва препарати змінюють передачу сигналу в певних центрах головного мозку, що відповідають за тонус мускулатури і дихальних шляхів.

До дослідження увійшли 39 пацієнтів. Всі учасники були розділені на групи, призначення в яких були різні: один з двох зареєстрованих препаратів, їхня комбінація Bgc20-0166 в двох різних дозуваннях або плацебо. Для оцінки ефективності лікування був використаний так званий індекс апное/гипопное, який вимірювався через 14 і 28 днів від початку дослідження. У групі пацієнтів, що отримували велику дозу Bgc20-0166, симптоми СОАС зменшилися в середньому на 40%, а у трьох з десяти учасників цієї групи частота епізодів хропіння знизилася на 50%, що розцінюється як добрий результат лікування.

У сьогоднішній час важкі форми СОАС лікують за допомогою спеціальних кисневих масок, які створюють тривалий позитивний тиск у повітреносних шляхах. Новий препарат навряд чи зможе замінити цю методику, проте, як сподіваються розробники, він стане ефективним методом терапії СОАС середньої тяжкості, повідомляє Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «У Великобританії випробовують пігулку від хропіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути