Ексклюзиви
пʼятниця, 27 березня 2009 14:08

У Таджикистані знайшли 2-метровий скелет стародавньої людини

У Таджикистані знайшли 2-метровий скелет стародавньої людини

Унікальна археологічна знахідка виявлена в передгір"ях старовинного таджицького поселення Тудакавш на південному сході Кулябської області республіки. Група місцевих жителів при проведенні земляних робіт випадково наткнулася на скелет молодого чоловіка, що добре зберігся, зростом близько двох метрів, на фаланзі пальців якого збереглося незвичної форми каблучка.

На місце знахідки виїхав ректор Кулябського університету Карімджон Кодірі і його студенти - майбутні археологи. Провівши попередні розкопки, вони виявили декілька глиняних глеків, і за положенням скелета, що лежав обличчям вниз, припустили, що в давнину чоловік був не похований, а убитий під час битви.

Завідувач відділом археології Інституту історії, археології і етнографії Національної академії наук Юсуф Якубов припустив, що скелет артефакти, що знаходилися поруч швидше за все, відносяться до епохи бронзи, їх вік близько 2,5 тисяч років до нашої ери. "У кулябському регіоні, де ми вже давно ведемо археологічні розкопки, відкрито чимало пам"ятників епохи бронзи, зокрема, могильники і цілі городища, - розповів учений.- Знаходили і останки наших далеких предків, але в такому вигляді, що добре зберігся, незайманому, за моєї пам"яті, нічого не було виявлено".

За словами Якубова, найближчим часом в селище Тудакавш буде споряджена експедиція, яка проведе детальніше дослідженням місця виявлення скелета. У Таджикистані немало крупних археологічних пам"ятників. Всьому світу відомі городища Пенджікент, Тахті-Сангин і буддійський монастир Аджіна-Тепа з 14-метровою глиняною скульптурою "Будда в нірвані".

За матеріалами ИТАР-ТАСС, Вести.


Раніше повідомлялося про те, що грузинські археологи в Боржомі - Харагаульському заповіднику виявили кістки гігантської людини і печеру. За їх інформацією, виявлений череп в три рази більший звичайного Homo Sapiens.

Що стосується виявлених кісток, за заявою учених, це кістки 3-метрової людини.

За заявою археологів і учених дана знахідка настільки сенсаційна, що вимагає додаткових досліджень.

Ще раніше світ шокували фотографії знайденого в Індії скелету 12-метрової людини.

Проте пізніше в інтернеті з"явились повідомлення про те, що ці фото зроблені у Photoshop.

Як відомо, гіганти з"являються в легендах Австралії, Бельгії, Чаду, Чилі, Китаю, Англії, Франції, Німеччини, Греції, Голландії, Індії, Італії, Казахстану, Лаосу, Сап"яну, Нідерландів, Нової Шотландії, Пакистану, Патагонії, Філіппін, Польщі, Руанди, Росії, Шотландії, Сицилії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Уельсу, Занзібара.

Зараз ви читаєте новину «У Таджикистані знайшли 2-метровий скелет стародавньої людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути