понеділок, 01 листопада 2021 14:07

У Мексиці знайшли тисячолітнє каное індіанців майя

У Мексиці знайшли тисячолітнє каное індіанців майя

Унікальну знахідку зробили археологи на півночі півострова Юкатан поблизу руїн стародавнього міста Чичен-Іца, яке було політичним та культурним центром майя.

Каное виявили в прісноводному водоймищі - сеноті, воно було повністю занурене у воду, але чудово збереглося.

За даними Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH), довжина каное – 1,6 м, ширина – 80 см. Фахівці кажуть, що це перше каное, що повністю збереглося, яке знайшли на території, де відбувався розвиток цивілізації народів майя. За словами мексиканських учених, точний вік каное та його тип їм допоможуть визначити колеги із Сорбонни. Вчені також створять 3D-модель каное. За їхніми словами, це допоможе прискорити процес подальшого вивчення знахідки.

Поки каное датують приблизно 830-950 рр. нашої ери, тобто воно, ймовірно, відноситься до пізнього періоду розквіту майя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли свинцеву платівку з написом княжої доби

Раніше вчені з Національного інституту антропології та історії Мексики повідомляли, що вздовж маршруту будівництва залізниці "Потяг травня" вони вже виявили понад 80 поховань майя, а також рештки понад 2400 споруд доіспанського періоду. Серед інших знахідок – кераміка та церемоніальні платформи цивілізації майя.

Залізнична колія "Потяг майя" на півострові Юкатан — проект президента Мексики Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, будівництво якого було розпочато влітку минулого року. Колея з'єднує міста Паленке і Канкун, проходить через райони, де раніше мешкали майя племена, а також через біосферний заповідник Калакмул.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці знайшли тисячолітнє каное індіанців майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути