середа, 07 липня 2010 13:36

У білінгвів мозок працює краще - вчені

У білінгвів мозок працює краще - вчені

Іспанські вчені з каталонського університету імені Хайме I з'ясували, що люди, які з раннього дитинства говорять двома мовами, білінгви, можуть значно швидше й ефективніше справлятися з вирішенням розумових завдань.

Дослідницька група під керівництвом професора Сезара Рівери, провела низку експериментів, в яких брали участь дві групи студентів-добровольців, одна з яких складалася з білінгв - молодих людей, що в ранньому дитинстві навчилися говорити двома мовами, каталонською та іспанською, а друга - зі студентів, які знають тільки іспанську.

Випробовуваним пропонували вирішити різні завдання, тоді як активність їхнього мозку відстежувалася за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії.

Вчені з'ясували, що білінгви використовують зону в глибині лівої частини лобових часток мозку, так званий центр Брока, для вирішення таких завдань, як сортування об'єктів за формою або за кольором. У звичайних людей, монолінгвів, при вирішенні таких самих завдань працює права частина.

Раніше дослідники виявляли відмінності у вирішенні розумових задач між білінгвами і звичайними людьми, але досі вони не були підкріплені нейрологічними дослідженнями.

"Наша знахідка дуже важлива, оскільки вона показала невідомий раніше бік білінгвізму, який йде далі ніж мовні переваги, вона показує, що білінгви більш ефективно реагують на певні стимули", - говорить Рівера.

Він і його колеги показали, що білінгвізм впливає на мозок не тільки на лінгвістичному рівні. Мозок в цілому починає працювати інакше. Це свідчить про важливість вивчення мов у ранньому віці, оскільки це може допомогти у поліпшенні розумових здібностей, відзначає вчений.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «У білінгвів мозок працює краще - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути