понеділок, 16 травня 2011 11:38

У Бельгії учені знайшли спосіб визначати свідомість у паралізованих пацієнтів

У Бельгії учені знайшли спосіб визначати свідомість у паралізованих пацієнтів

Бельгійські вчені із Льєжського університету розробили новий метод виявлення повністю паралізованих пацієнтів, які перебувають при свідомості, повідомляє Nature.

У результаті різних ушкоджень головного мозку пацієнти можуть впасти у вегетативний стан, що характеризується відсутністю психічних функцій. Проте, за оцінками фахівців, приблизно в 40% таких осіб діагноз ставиться невірно, тому що свідомість у них зберігається, але не може проявитися через повний параліч.

Щоб виявити пацієнтів з мінімальним рівнем свідомості, група Болі запропонувала використовувати звуковий тест. Для участі в дослідженні були відібрані вісім хворих, у яких було діагностовано вегетативний стан, 13 пацієнтів з мінімальним рівнем свідомості, а також контрольна група здорових добровольців.

Учасникам експерименту давали прослухати серії звукових сигналів. Під час відтворення звуків учені реєстрували активність головного мозку учасників за допомогою електроенцефалографії.

За даними дослідження, в осіб у вегетативному стані було зафіксовано проведення нервових імпульсів лише від скроневої кори півкуль головного мозку, яка відповідає за сприйняття звуків, до кори лобових часток. Тоді як у пацієнтів із збереженою свідомістю і здорових добровольців імпульси були більш тривалими і проводилися в обох напрямках.

Вчені зазначили, що цей метод дозволяє диференціювати пацієнтів з мінімальним рівнем свідомості та осіб, які перебувають у вегетативному стані. Проте для впровадження методики в клінічну практику необхідні дослідження з участю більшої кількості пацієнтів.

Нагадаємо, раніше експерти з дослідницької групи коми при Льєжському університеті Бельгії провели опитування серед повністю паралізованих пацієнтів і дійшли висновку, що більшість з них вважають себе щасливими.

Зараз ви читаєте новину «У Бельгії учені знайшли спосіб визначати свідомість у паралізованих пацієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути