Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2010 17:12

Вчені створили пристрій для переведення думок в текст

Вчені створили пристрій для переведення думок в текст

Група вчених з католицького університету бельгійського Лувена розробила пристрій, який перетворює електричні сигнали мозку в слова і дозволяє подумки диктувати текст.

"Це невеликий прилад-електроенцефалограф, що відслідковує коливання електричної активності мозку, за допомогою якого люди можуть силою думки друкувати текст. Це означає, що паралізовані або люди з розладами мови зможуть спілкуватися із зовнішнім світом", - пояснює керівник проекту професор Марк ван Хюлле.

Портативний прилад, розміром трохи більше коробки для сірників, приєднується до спеціальної шапочки, схожої на плавальну, до якої прикріплені електроди. Сигнали електричної активності мозку, записані приладом, через USB-порт передаються в комп'ютер, де вони дешифруються за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Для того, щоб написати слово, людина повинна певним чином зосередити увагу на одній з букв з набору знаків, виведених на екран комп'ютера. Кожен із символів на екрані підсвічується з певною частотою і коли виділяється потрібна літера, мозок реагує на це. Через кілька сеансів комп'ютер навчається "розуміти" сигнали мозку, після чого можна починати уявну диктовку.

"Пристрій може писати букви, і навіть може бути "навченим" автоматично завершувати слова або речення. Ми перевіряли цю систему приблизно на дюжині пацієнтів, які перенесли крововилив у мозок, і вони всі змогли успішно писати слова зі швидкістю до десяти знаків в хвилину", - каже ван Хюлле.

Бельгійські вчені сподіваються в найближчі два роки перетворити свою технологію на ринковий продукт, який дозволить значно поліпшити якість життя багатьох людей.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили пристрій для переведення думок в текст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути