субота, 21 липня 2018 09:00

"Треба показати зморшки, тріщинки, небритість, кров, бруд" - художник розписав кілька сотень історичних мініатюр
37

Автор: Тарас Подолян
 

" Люди граються за допомогою фігурок, з яких збираються армії на великих столах, де виконується імітація рельєфу: ландшафти, річки,мости,будинки, фортеці. За допомогою мініатюрних армій відтворюються або якісь реальні бої, які були в дійсності,або придумані. Попередньо балансується армія, і необхідно цю битву повторити або переграти її у складних умовах", - розповідає художник історичної мініатюри Сергій Поповиченко. Він 11 років тому зайнявся художнім розписом військової історичної мініатюри. За цей час розписав близько 200 фігурок. Ігрові - найменші, вони сягають 20 міліметрів. Колекційні ж фігурки в середньому 9 мм заввишки.

Що таке моделізм?

Існує стендовий моделізм: коли будуються копії чогось - техніки, танків, літаків. Підвид моделізму - мініатюра, коли основою виступає саме фігура людини.

Моделізм за кордоном поширений десятиріччями. А взагалі починаючи з древності. Фігурки були і в Давньому Єгипті, і в античності, і Середніх віках. У Наполеона були фігурки, і у Суворова.

Останні десятиріччя роблять більш якісні речі - набагато детальніші. З'явилися сучасні матеріали. Раніше форма для фігур була з гіпсу. Тобто на бокових поверхнях не було ніякого рельєфу. Зараз ці форми роблять з резиноподібних матеріалів, різноманітних силіконів. Цей матеріал еластичний, відповідно на боковій поверхні фігури можна відобразити всі дрібні деталі.

Є кабінетна скульптура -це вже не мініатюри, а великі фігури 30, 40 і більше сантиметрів, які відливають у бронзі. Їх не розписують. Лиття з бронзи коштовне, тому вони дорогі.

Коли і чому ви почали займатися розписом історичної мініатюри?

Я в дитинстві грався солдатиками, потім колекціонував. А 11 років тому в руки попали журнали, в яких побачив, як історичну мініатюру роблять люди за кордоном. Там була розписана технологія. Я не знав, що можна фігурку поставити на підставку і тримати за підставку, а не в руках, коли розписуєш. До того я її в руках тримав. У фігурки в ногах штифти, якими вона закріплюється на підставці. Колись користувався дешевими фарбами з базару, а потім почитав і зрозумів, в якому напрямку можна розвиватися.

 

В чому особливості розпису?

Фарби використовую звичайні художні — акрилові, масляні, темперні. Акрил — це матова фарба, яка дуже добре зображує тканину. Масло доречно використовувати, якщо це якісь елементи, які можуть мати невеличкий блиск — шкіра, метал, камінь, тіло. Багато художників комбінують акрил з маслом.

Є великий асортимент спеціальних фарб, які модельні фірми виготовляють для моделістів. Вони дорожчі і мають набагато ширшу палітру за художні фарби. Тут можна зустріти "наполеонівський червоний" - червоний для солдатів наполеонівської армії

Наношу фарбу звичайними колонковими пензликами — двійка чи півтора. Ними можна розписати фігуру будь-якої складності. Є великий асортимент спеціальних фарб, які модельні фірми виготовляють для моделістів. Вони дорожчі і мають набагато ширшу палітру за художні фарби. Тут можна зустріти "наполеонівський червоний" - червоний для солдатів наполеонівської армії. Є спеціальні тематичні набори для армій ІІ світової: окремо для радянських військ, окремо для Вермахту, окремо для японців.

Хто виготовляє основу для розпису?

Скульптор-майстер моделей ліпить модель - те, з чого потім можна зняти форми. Оскільки фігура складна і дуже багато дрібних деталей може мати, треба зачистити, зібрати, підігнати.

Бувають тиражовані основи, а бувають в одному екземплярі, який колекціонер віддає на розпис художнику. Вона коштує дуже дорого.

Найдорожчі - великі композиції, діорами - з кількох фігур. Такі речі коштують 800 євро.

А є іноземні скульптори, які в об'ємній скульптурі відтворюють цілі картини на батальну тематику. Їхня вартість доходить до 30 тисяч євро.

Дрібних деталей в одній фігурці буває до 40 і більше. Найпростіші фігурки мають одну деталь - відлиті суцільно. Купую готову основу фігурок відомих фірм. Потім розписую. Матеріали - сплави на основі олова, свинцю, з додаванням цинку.Основа, яка складається в лицаря на коні, коштує 80 євро. Після розпису може коштувати кілька сотень євро.

За 11 років розписав більше 200 фігурок. Це небагато. На рік виходить 20-30. Хочеться більше. Можливість є така, але щось постійно відволікає.

Фігуру можна видати і за два дні, якщо вона не дуже складна, а може розпис тягнутися і два тижні, уривками по кілька годин в день.

 

Є люди, які не просто колекціонують, а грають фігурами в настільні ігри?

В середньому масштаб фігури 90 міліметрів. Найменші бувають 25 мм і навіть 18 мм - це ігрові фігури. Є правила, карточки, кубики різноманітні. З фігурок збираються армії.

Для гри фігурки можуть бути пофарбовані простенько. Хоча деякі майстри навіть в цьому масштабі розписують фігурку максимально реалістично.

Це так званий варгеймінг - військові ігри. Люди граються за допомогою фігурок, з яких збираються армії на великих столах, де виконується імітація рельєфу: ландшафти, річки,мости,будинки, фортеці. За допомогою мініатюрних армій відтворюються або якісь реальні бої, які були в дійсності,або придумані. Попередньо балансується армія, і необхідно цю битву повторити або переграти її у складних умовах. Грати за величезними столами можуть двоє і більше людей.

З історичних тем найбільш у мініатюрі популярна в Україні ІІ Світова: моделі техніки, фігурки 33-го масштабу: це один до 35-ти. Цей масштаб початково прив'язувався до моделей техніки. А вже у пропорції до бронетехніки почали виготовляти фігурки

Є варгеймінг історичний, а є фентезійний: зомбі, ельфи, орки, лицарі. Є такі ігрові всесвіти як Вархаммер. Там є напрям фентезійний. Є більш фантастичний. У фентезі орки, ельфи, свої раси, - те, що ми бачимо в кіно. Дуже популярно, коли фігури відтворюють героїв з фільмів.

З історичних тем найбільш у мініатюрі популярна в Україні ІІ Світова: моделі техніки, фігурки 35-го масштабу: це один до 35-ти. Цей масштаб початково прив'язувався до моделей техніки. А вже у пропорції до бронетехніки почали виготовляти фігурки.

ІІ Світова завжди була популярна. Вона найближча до нас. Глобальні події, які багатьох людей зачепили.

Нещодавно оперували мені плече. Дуже здивувався, коли анестезіолог привітався, сказав, що знає мене, слідкує за моїми роботам. Поки готували мене до наркозу, мі розмовляли про мініатюру та спільних знайомих. Він сам варгеймінгом займається.

 

В чому складність розпису фігурок невеликих розмірів?

Розпис фігур вимагає найбільше зусиль і навичок. Найпростіше - це коли фігурку просто фарбують у базові кольори: форма, лице, тіло, взуття. Однак за рахунок того, що фігурка для гри дуже маленька, на неї не наносять тіні, які мають виявляти форму фігури.

Необхідно показати зморшки, тріщинки, небритість, кров, бруд. За всіма правилами портретистів: середня частина обличчя в теплих рожевих кольорах, нижня частина обличчя з небритістю - в більш холодних. Верх -у більш сонячній жовтій гамі

За допомогою художнього розпису фігурки необхідно максимально підкреслити об'єм, нанести світло, тіні. Можна задати напрямок освітлення не прямо, а збоку. Необхідно підкреслити всі елементи спорядження, затемнити шви, висвітлити виступаючі елементи - шнурки. Лице - це не просто пофарбоване тілесним кольором личко. Це буде мініатюрний художній портрет, просто виконаний на об'ємній поверхні. Необхідно показати зморшки, тріщинки, небритість, кров, бруд. За всіма правилами портретистів: середня частина обличчя в теплих рожевих кольорах, нижня частина обличчя з небритістю - в більш холодних. Верх -у більш сонячній жовтій гамі.

Історичні фігури мають багато візерунків на одязі, геральдику на щитах, знамена.

Які школи розпису існують і чим вони відрізняються?

Є іспанська школа історичної мініатюри, італійська, англійська. Іспанська школа дуже контрастна. Контрасти в кольорах, у нанесенні світла і тіней. Інколи в контрастах переграють.

Ще в 1990-ті роки виникла в Пітері цікава школа — так званий пітерський розпис, який ще називають "хохлома". Всю фігуру максимально забивають узорами. Є студія "Русский витязь" - вони себе позиціонують як студія, яка працює з найбагатшими клієнтами. Тисячі і десятки тисяч доларів їхні фігури коштують. Може бути величезний індійський бойовий слон у покривалах, які вкриті візерунками. На ньому фігурки воїнів з емблемами, узорами, орнаментами. Їхні розписи часто не відповідають історичній достовірності. Хоча інколи, коли зображують східних воїнів 15 століття, це багатство візерунків доречне.

Не дуже люблю зображувати жінок, тому що вони потребують максимальної техніки виконання: найбільш плавні переходи. Мені простіше працювати в контрастній брутальній манері. Розписую варварів, греків, рицарів

У корейських художників гіперреалістична манера. Там контраст присутній, однак стриманий. Фігурка виглядає чи не більш реалістично за фотографію.

Є окремий напрям — пін-ап — зображення еротичних дівчат. Є більш важкі речі — фігурки оголених людей фактично порнографічного характеру.

Я взагалі не дуже люблю зображувати жінок, тому що вони потребують максимальної техніки виконання: найбільш плавні переходи. Мені простіше працювати в контрастній брутальній манері. Розписую переважно історичну мініатюру — варварів, греків, рицарів.

Автор: Тарас Подолян
 

Хто замовники історичної мініатюри?

Переважно європейці. Українців мало. Ринок в Україні дуже маленький. Мало художників. Замовники - люди з різних сфер. Хтось у видавництві, хтось займається пушниною, хтось виробляє меблі. Часто вони намагалися робити фігурки самостійно і побачили, що хтось може робити краще, а в самих часу не вистачає. Інколи купують як приклад чужої роботи для свого вдосконалення. Я сам, коли на виставках розглядав чужі роботи, відразу розумів, як можу вдосконалити свої.

Купують фігурки для себе тільки чоловіки. Жінки не зустрічалися. Більшість покупців — іноземці, бо в українських майстрів можна купити дешевше рази в два.

Робив декілька діорам, багатофігурних композицій, які вимагають найбільше зусиль — підігнати композицію так, щоб було збалансовано. Нещодавно була композиція: лицар зі зброєносцем в кімнаті. У фірменому комплекті були тільки дві фігурки і кілька елементів антуражу. Я повністю зробив оточення — фрагмент кімнати з дверима і кам'яною кладкою.

Своєму колишньому університетському викладачеві, який зізнався, що йому подобається історія ІІ Світової, я зробив кілька німців у подарунок.

Чи важко віддавати свої роботи?

Спочатку було важко. Інколи, коли подобається дуже фігура, розписував дві штуки. Одну для себе. Зараз фігурки собі вже не залишаю. На жаль праця викладача в університеті така, що я просто змушений постійно продавати свої роботи. До того ж робота найбільше цікава мені на стадії планування, виконання. Потім інтерес до неї падає. Концентруюся на наступній ідеї, яка захоплює.

 

Чи присутня в історичній мініатюрі тема українського козацтва?

Фігурок українських козаків мені не замовляли. Але тема певну відносно невелику популярність має. Фірма Pegaso має у своїй колекції одного кінного запорожця, і як правило фігурі відливають заодно супротивника. У комплекті з козаком іде польський воїн.

Російський режисер Олексій Луканєв має свою фірму мініатюри. У нього є кілька наборів: за відомими картинами замовляє скульпторам композиції. Він має композицію "Запорожці пишуть листа турецькому султанові". Там фігур сім — по 75 мм.

Зараз ви читаєте новину «"Треба показати зморшки, тріщинки, небритість, кров, бруд" - художник розписав кілька сотень історичних мініатюр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути