Ексклюзиви
середа, 12 липня 2006 15:35

Телефон-"позашляховик" не боїться води та ударів

Автор: фото: Сергій ПОЛІЩУК
  Киянин Артем Верховецький падав багато разів, але жодного разу його ”Нокія” не відмовляла
Киянин Артем Верховецький падав багато разів, але жодного разу його ”Нокія” не відмовляла

Будівельник Сергій Вовк, 49 років, скинув свій мобільний телефон із висоти столичного п"ятиповерхового будинку. Коли підняв трубку, вона працювала, ніби нічого не сталося.

— Років п"ять тому ми достроково здали об"єкт, — розповідає пан Сергій. — Мені, як бригадиру, керівництво подарувало "Нокію 6250". Тоді вона коштувала шалені гроші. Доларів 300.  Прогумований корпус не боїться ні пилу, ні води, ні ударів. Витримує навіть занурення у воду на глибину до півметра.

Того дня ми поспорили з бригадними хлопцями, — продовжує будівельник, — що "цеглина" (так колеги за розмір і вагу називають мій телефон) не витримає, якщо її скинути з висоти. Два мої ящики шампанського проти їхнього нового "Самсунга". Я переживав тільки за екран, щоб не тріснув. Заплющив очі і жбурнув із п"ятиповерхівки. Тепер у мене два телефони.

А у київського скейтбордиста Сашка Кузнецова, 15 років, — "Сіменс МЕ75". Торік він витратив на новий апарат усі свої заощадження.

— Мобільники я розбивав частіше, ніж скейти, — каже хлопець. — Спочатку "Нокія 3300". Потім "Сіменс S45", "СоніЕрікссон Т100". У друга побачив "Сіменс МЕ75" — закортіло. Трохи грошей у мене було, збирав на нову "дошку". Додали батьки та дідусь із бабусею. Апарат працює вже другий рік.

Цей телефон із кольоровим екраном, 10 мегабайтами пам"яті і поліфонією сьогодні коштує 750 грн. Він має захищений від вологи, пилу й ударів корпус. А потужний акумулятор у режимі очікування тримає до 18 діб!

Але у вологостійкості ані "Нокія" пана Сергія, ані Сашків "Сіменс" не конкурують зі стареньким "Ерікссоном R310". За словами 37-річного росіянина з Нижнього Новгорода Валерія Кузьмичова, цей телефон — "позашляховик".

— Уже багато років ми з друзями на три-чотири тижні їздимо з байдарками у Карелію. На річках заряджаємося адреналіном.

Мобільники я розбивав частіше, ніж скейти

Між собою користуємося радіозв"язком. Але для спілкування з рідними потрібен мобільний. У походи беру свого "Еріка" з двома додатковими акумуляторами.

Цей мобільник за чудернацьку антену називають "акулячим плавником". Сьогодні його знайти складно. А років п"ять тому коштував $350.

— Він пережив удари, "купання" в холодній річковій воді, багатоденні дощі, валяння у багнюці й піску, — каже Кузьмичов. — Повірте, цю трубку неможливо "вбити". Кому це вдасться — той справжній екстремал.

Щоправда, не всі любителі гострих відчуттів обирають такі телефони. У 18-річного киянина Артема Верховецького — звичайнісінька мобілка.

— Я займаюся маунтинбайком (катання на гірському велосипеді) і велотріалом (подолання перешкод на велосипеді), — розповідає Артем. — У мене "Нокія 3310". Хоча вона й не "позашляховик", зате надійна. Ця модель перевірена і погодою, і якістю зв"язку далеко від населених пунктів. Потужну "вібру" і динамік навіть у рюкзаку чую, — продовжує юнак. — Мінятиму її хіба що на смартфон. Але з "усепогодних" мобілок моїм друзям подобається "Нокія 5140і".

Апарат у захищеному корпусі справді для тих, хто "живе" на природі. Він коштує близько 1000 грн.

— У цій "Нокії" є вбудований компас, — каже управляюча магазином "Мобілочка" Ірина Шаутідзе, 25 років. — Камера, ФМ-радіо, термометр. І шумометр, який автоматично посилить або послабить гучність динаміка.

А недавно "Нокія" випустила ще одну "екстрим"-новинку: сталеву модель 5500-Спорт — смартфон із радіо і МР3-плеєром. Для спортсменів вона має лічильник калорій, крокомір і вбудовані фітнес-тести. Але такий телефон іще не завезли в Україну.


Які можна зробити блоки живлення


 Тип батарейок Кількість, шт.  Загальна потужність, Вт/год  Вага батареї, кг  Ціна, грн 
 АА (R6)  10  30  0,3  40
 С (R14)  10  80  0,8  70
 D (R20)  10  180  1,5  90


Саморобна "електростанція"


Потужний зарядний пристрій для мобільного, ноутбука або й маленького телевізора можна виготовити власноруч.

— Купіть звичайні батарейки, — радить директор магазину "Мастак", що на столичному радіоринку, Олександр Федоров, 33 роки. — Чим більше, тим краще. З"єднайте їх послідовно. Батарея майже готова. Щоб підключити до неї телефон, підійде автомобільний адаптер, який вмикають у прикурювач. З одного боку підключаєте батарею, а з другого — мобільний.

Днями пан Олександр їхатиме поїздом на схід Росії. У дорозі буде майже тиждень. Для себе він уже зібрав таку потужну батарею.

— З"єднав 20 великих батарейок розміру D, — розповідає Федоров. — Вийшов блок близько трьох кілограмів. Усе це обійшлося у 170 грн. Але я зможу живити і мобільний, і ноутбук. Маленький телевізор від такої "електростанції" пропрацює місяць, якщо вмикати його на дві години щодня. Для ноутбука його вистачить днів на 10. А мобілку заряджатиме не один місяць.

Зараз ви читаєте новину «Телефон-"позашляховик" не боїться води та ударів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути