Ексклюзиви
пʼятниця, 23 жовтня 2009 10:36

Стоматологи розповіли, як позбутись комплексів через зубні протези

 

Слабка культура догляду за зубами є основною причиною їх втрати і необхідності користуватися зубним протезом. Цей допоміжний предмет значно полегшує життя своїм власникам, але водночас стає і джерелом дискомфорту. Про це на зустрічі з журналістами розповів головний стоматолог МОЗ України, директор Інституту стоматології НМАПО ім. П. Шупіка, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Олексій Павленко.

В цілому в Україні близько 50% людей у віці після 60 років пользуються знімними зубними протезами, при цьому відчуваючи психологічний і фізичний дискомфорт. За наслідками дослідження компанії Glaxosmithkline (виробника фіксуючих кремів "Корега"), 88% пацієнтів комплексують через неприємний запах з рота, скаржаться на потрапляння їжі під протез і страх, що протез може випасти з рота під час жування або бесіди.

- Навіть якщо протез підібраний правильно, він може стати причиною фізичних і психологічних проблем у користувачів, особливо в період адаптації до протеза, коли йде процес звикання до чужорідного предмету в роті, - розповідає Олексій Павленко. - Крім того, люди обмежують себе у вживанні натуральної їжі, адже натуральні продукти як правило тверді. Щоб пережувати яблуко, горіхи, твердий сир, протез повинен бути дуже добре зафіксований. Тому потрібно користуватися фіксуючими кремами, які не так давно з"явилися в Україні.

У країнах ЄС культура користування фіксуючими кремами існує вже більше 20 років, тому для більшості європейців, що користуються протезами цей продукт став природним доповненням до протеза. В Україні користуються такими кремами лише 10% людей з протезами. Такий контраст фахівці пов"язують з тим, що креми для фіксації зубних протезів у нас з"явилися порівняно недавно, а їх користувачами є в основному літні люди, не схильні до експериментів з новинками.

В той же час, за наслідками численних зарубіжних досліджень, використання фіксуючих кремів, таких як "Корега", безумовно може позбавити пацієнтів багатьох проблем. Зокрема, крем збільшує силу прикусу до 5 разів, при цьому зменшує кількість залишків їжі під протезом до 70%. До 29% збільшується частота жування - практично до рівня здорових зубів, а навантаження при жуванні рівномірно розподіляється на всю щелепу. Більш того, креми-фіксатори діють як буфер, захищаючи ротову порожнину від травматичного пошкодження при використанні протезів.

- Зважаючи на переваги, які пацієнт отримує від використання фіксуючих кремів, ми радитимемо стоматологам рекомендувати ці продукти як невід"ємну частину користування знімними зубними протезами, - каже доктор Павленко.

Зараз ви читаєте новину «Стоматологи розповіли, як позбутись комплексів через зубні протези». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути