вівторок, 31 березня 2009 09:57

Стародавні європейці були канібалами

Стародавні європейці були канібалами

На заході Німеччині, біля кордоні з Францією і Люксембургом, учені знайшли сліди грандіозних бенкетів канібалізму. Подібних прикладів в світовій історії поки не знаходили.

На стоянці кам"яного віку Херксхайм недалеко від міста Шпайера археологи знайшли в ровах десятки тисяч кісток. На них були виявлені пошкодження, які учені тлумачили однозначно.

- Жолобки, які на черепах починаються біля носа і йдуть вниз до шиї або такі ж на скронях, без сумніву, указують на те, що м"ясо тут відривалося, - розповіла керівник розкопок Андреа Цеєб-Ланц кореспондентові газети Le Mond. - На деяких кістках помітні тонкі паралельні розрізи, зроблені гострими знаряддями, кінці стегнових кісток роздроблені. Ці пошкодження були нанесені вже після того, як жертви були убиті.

Близько семи тисяч років назад первісні люди осіли в цьому місці і збудували поселення, в якому було до 12 будинків. Поселення оточували дві лінії ровів. Але їх навряд чи вирили для оборони, оскільки в декількох місцях рови уривалися. Роль поховань вони також грати не могли - у той час померлих частіше спалювали.

Першу серію розкопок тут провели в кінці 90-х років минулого століття. Археологи вже тоді звернули увагу на численні травми скелетів. Проте тоді їх прийняли за свідоцтво міжплемінних зіткнень. Але 2008 року антрополог Брюно Булестен з університету Бордо з"ясував, що близько 2000 фрагментів скелетів належали всього десятку людей.

- Ці кістки ламали, різали, скребли і дробили, - розповів учений. - Тіла розчленовували, сухожилля і зв"язки відокремлювали, м"ясо зрізали, а кістки розколювали. Верхню частину черепа розкривали, щоб дістати мозок.

Подальше дослідження інших кісток з ровів показало, що їх спіткала та ж доля. Якщо врахувати, що поселення було розкопане лише частково, тут, ймовірно, убили і з"їли більше тисячі чоловік. Сліди канібалізму в Західній Європі в період неоліту були знайдені також на південному узбережжі Франції. Проте його масштаб незрівнянний з поселенням Херксхайм. Серед людських останків археологи знайшли також велику кількість глиняних черепків. Їх аналіз дозволив припустити, що період канібалізму продовжувався не більше 50 років. Тобто, швидше за все, люди були убиті не через голод, а в ритуальних цілях: так стародавні закріплювали свою перемогу і забирали собі силу і сміливість супротивника.

Як повідомлялося, британські вчені переконані, що друїди були канібалами. У кельтів практикувалося ритуальне людоїдство, вони їли плоть ворогів для того, щоб поповнити духовні та фізичні сили.

Донедавна історики мали виключно свідоцтва римлян, бо давні кельти не залишили письмових пам"яток. Тому історикам було легко маніпулювати цими доказами, як перебільшенням або свідоцтвом імперської пропаганди.

Сучасні ж археологічні знахідки та артефакти доказують римську тезу: друїди вчиняли ритуальні вбивства і вдавалися до канібалізму.

За матеріалами Известия, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Стародавні європейці були канібалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути