Імовірність виникнення серцево-судинних захворювань збільшується при вживанні переробленого м'яса, наприклад, сосисок. Шкода від свіжого непереробленого м'яса значно менше, припускають учені.
Група дослідників з Гарвардського університету проаналізувала результати робіт, заснованих на вивченні раціону харчування більше мільйона людей, і виявила, що 50 грамів переробленого м'яса достатньо для збільшення ризику захворювання на діабет.
У той же час при вживанні в два рази більшої кількості непереробленого м'яса - яловичини, баранини або свинини - ризику захворіти на діабет немає, при тому, що і та, і інша форма м'ясних продуктів містить приблизно однакову кількість жиру.
У статті, опублікованій в журналі Circulation, вчені пишуть, що, з огляду на однакову кількість холестерину і насичених жирів, різниця в потенційній шкоді здоров'ю може пояснюватися додаванням в перероблене м'ясо солі і консервантів.
Це включає в себе м'ясні продукти, перероблені шляхом копчення та соління, такі як свиняча грудинка, сосиски і салямі.
Відомо, що сіль може сприяти підвищенню артеріального тиску, тим самим, збільшуючи ризик серцевих захворювань.
В експериментах з тваринами було встановлено, що сольові з'єднання сприяють розвитку атеросклерозу і знижують толерантність до глюкози, що, у свою чергу, може сприяти розвитку проблем з серцем і діабету.
Коментарі
1