вівторок, 11 грудня 2018 13:47

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день гір

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день гір
Гори займають близько чверті поверхні Землі і є домом для 12% населення світу.Фото:images.unian.net

Міжнародний день гір відзначають із 2003-го.

Його встановили за рішенням Генеральної Асамблеї ООН, яка виступила з закликом до міжнародного співтовариства приділити більш серйозну увагу розвиткові гірських регіонів, пише "Укрінформ".

Гори займають близько чверті поверхні Землі та є домівкою для 12% населення світу. Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту майже мільярд жителів планети, але й опосередковано впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їхнього підніжжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке сьогодні свято і що не можна робити цього дня

Гори дають прісну воду, енергію та продовольство – ресурси, яких у майбутньому буде все менше й менше. При цьому у гірських районах найбільш високий рівень бідності та вони є надзвичайно вразливими під дією змін клімату, знеліснення, деградації ґрунтів та інших катастроф. Кожен третій мешканець із гірських районів країн, що розвиваються, страждає від браку продовольства і змушений жити у злиднях та ізоляції.

Як наголошують в ООН, необхідно знайти нові сталі шляхи розвитку, які відкривали б нові можливості для населення як гірських районів, так і низин, що дозволило б викорінити бідність, не завдаючи шкоди доволі крихким гірським екосистемам.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Його започаткували 30 років тому 1988-го з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день гір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути