Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2013 17:04

Шестиметрову в'язану шапку зробили з 1,5 тисячі ниток
15

Фото: Фото: Тарас Подолян

Шестиметрову в'язану шапку, два обв'язані автомобілі, столики кафе та ліхтарі  встановили сьогодні на Хрещатику в рамках арт-інсталяції "Теплий Київ". Інсталяція розмістилась навпроти будинку №17. Столиця долучилась до міжнародного руху ярнбомбінг — виду вуличного мистецтва з обв'язування дерев тканиною різних інфраструктурних об'єктів міста.

Крім встановлених об'єктів, різнокольоровою тканиною обмотали п'ять каштанів на тротуарі та  декілька сміттєвих урн. Натхненниками інсталяції виступили кияни Володимир Синаневич та Катерина Коробко.

"Ярнбомбінг це дослівно "бомбардування пряжею." Десь рік тому, в інтернеті побачила автобус з Лондона, який повністю обмотали пряжею, він виглядав дуже стильно. У себе вдома, старими светрами двері так зробила, потім у підїзді також. Вирішили поділитись з іншими такою ідеєю. Два місяці шукали хто б нам допоміг. Потім домовились що зробимо таку інсталяцію для всіх киян. Крім обмотування дерев та урн, вирішили зробити щось масштабне, і щоб кидалось в очі. Так додумались до гіганської шапки," — пояснює натхненниця дійства.

"Для шапки прийшлось робити металевий каркас. На ній зобразили оленів та сніг, санки, на вершок встановили метровий жовтий балабончик", - додає технолог акції Вікторія Загоруйко.

Тканину замовляли на різних підприємствах України. Її пішло сюди близько 200 кілограм.

"Це в'язали люди з різних куточків України. І враховуючи те, що робили досить швидко, у нас все вдалось. Пряли тільки з кольорових ниток. Нам тканину тільки робили понад 1,5 місяці. Ми звертались, як і до малих, так і великих підприємств. Потім ще місяць викроювали форми та сшивали їх. Сюди пішло десь 1,5 кілометра. На всю роботу десь витратили пів року," - пояснює жінка.

У киян інсталяція поки не викликала ніяких емоцій. Чи сприймуть інсталяцію жителі  та гості столиці буде видно на вихідних.

"Поставили то поставили, від неї не тепло і не холодно. Краще б вони дощовик зробили, а не шапку. Людей мало у будній день на Хрещатику, тому як на це реагуватимуть подивитесь на вихідних, "— каже киянин Володимир Тульний.

Ярнбомбінг - обв'язування пряжею стовпів, лавок, огорож та дерев. Ще таке мистецтво  називають "в'язане графіті". Обов'язковий атрибут — використання яскравих тканин. Засновником руху називають американку Магду Сеєр, яка у 2005 році обв'язала пряжею вхід до свого магазину, щоб притягти клієнтів.

 

Зараз ви читаєте новину «Шестиметрову в'язану шапку зробили з 1,5 тисячі ниток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути