Ексклюзиви
субота, 10 травня 2008 12:38

Розкрито причину нашестя сарани

Відомо, що хмари сарани, чисельність комах в яких доходить до 10 млрд особин, іноді з невідомої причини зриваються з місця і здійснюють тривалі перельоти, знищуючи на своєму шляху всю рослинність. Нашестя сарани ще в старовину сприймалося як страшна катастрофа. До цього часу в деяких регіонах світу сарана стає причиною голоду (останні кризи такого роду відбулися в Судані та Нігері). Група біологів з Прінстонського Університету (Princeton University, США), Оксфордського Університету (University of Oxford, Велика Британія) і Університету Сіднея (University of Sydney, Австралія) повідомила, що виявила причину цього нашестя.

За версією авторів цієї гіпотези, головною причиною нашестя сарани є канібалізм. У короткому викладі, логіка цієї теорії наступна. Зазвичай сарана харчується рослинами, проте окремі представники цього виду здатні пожирати і своїх побратимів та їх трупи. Ця деталь поведінки сарани помічалася неодноразово, проте досконально не досліджувалась. Автори гіпотези стверджують, що сарана починає пожирати собі подібних у випадку, якщо на займаній нею території спостерігається дефіцит рослинної їжі.

Результатом цього є формування певної моделі групової поведінки: одні (рослиноїдні) представники сарани починають побоюватися інших (канібалів) і намагаються триматися подалі від потенційних агресорів. Результатом цього і стає міграція сарани, групи якої накочуються хвилями, - спершу молоді особини (вегетаріанці), а за ними доросла сарана (потенційні хижаки).

Детальний опис гіпотези буде опубліковано у журналі Current Biology, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Розкрито причину нашестя сарани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути