Учені з Оксфордского університету (Великобританія) виявили: люди, які худнуть на овочах і фруктах, занедужують гіпертонічною хворобою на 17% рідше ніж ті, хто знижує вагу на м"ясній дієті.
Півроку лікарі спостерігали за 700 добровольцями 25-64 років. Половина піддослідних кожну добу з"їдала по п"ять 80-грамових порцій спеціально підібраних блюд з овочів і фруктів. Інші налягали на м"ясо.
Рослинна дієта виявилася більш ефективною - вона знижувала не тільки вагу, але і підвищений артеріальний тиск. Британські медики рекомендують її для профілактики інфаркту й інсульту в гладких пацієнтів. Крім того, у крові "вегетаріанців" підвищився вміст природних антиоксидантів-вітаміну С, лютеїну і бета-каротину, що також корисно для здоров"я.
Гіпотензивний ефект рослинної дієти вчені пов"язують зі звільненням організму від "соляних скупчень" - іонів натрію і підвищеним надходженням калію до серця і судин, який міситься у багатьох овочах і фруктах.
Коментарі