Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2007 16:40

Робот-гусениця лікуватиме хвороби серця

У США розробили мініатюрного робота, здатного самостійно рухатися поверхнею серця пацієнта. Рух пристрою, схожого на гусеницю, контролюється ззовні за допомогою рентгенографії або магнітних датчиків. За словами американських учених, їхній винахід здатен радикально спростити проведення низки хірургічних операцій.

Апарат завдовжки 2,5 см, який отримав назву HeartLander, успішно протестували на свинях. Під час експерименту робот-гусениця вільно переміщався поверхнею працюючого серця тварини, вводячи ін"єкції з фарбником, або встановлюючи датчики кардіостимулятора.

Рухливість HeartLander"a забезпечується двома вакуумними присосками, що дозволяють йому рухатися зі швидкістю 18 см на секунду, керування та живлення здійснюються проводами. Завдяки невеликим розмірам, вводити пристрій в тіло пацієнта можна ендоскопічно, через прокол грудної клітки. Таким чином, HeartLander може значно розширити можливості ендоскопічної кардіохірургії: низку операцій, які до цього проводили лише на відкритому серці, можна буде виконувати без великих розрізів, і навіть, можливо, не вдаючись до загальної анестезії.

HeartLander розробили фахівці Інституту Робототехніки Карнегі-Меллона в Пітсбурзі, Пенсільванія. В майбутньому вчені готові доповнити діючу модель пристрою мініатюрною камерою відеоспостереження, яка дозволить відстежувати його переміщення. На думку розробників, застосування робота-гусениці в кардіохірургії стане реальним в найближчі 3-4 роки, передають MEDновости.

Зараз ви читаєте новину «Робот-гусениця лікуватиме хвороби серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути