пʼятниця, 16 травня 2008 15:34

Рівень освіти впливає на тривалість життя

Група вчених з декількох університетів і інститутів США досліджувала дані по смертності 3,5 мільйонів своїх співгромадян між 1993 і 2001 роками. З"ясувалося, що різниця в тривалості життя між освіченими й малоосвіченими людьми неухильно зростає з кожним роком.

Вчені переглянули щорічні показники смертності серед різних груп чоловіків і жінок і з"ясували, що значно знизилася кількість смертей у кожній віковій групі серед темношкірих (на 36%) і білих (на 25%) чоловіків, які, як мінімум, закінчили коледж. Причому головними причинами смерті раніше були ВІЛ, інфекції, рак і хвороби серця, а зараз вони відступили на другий план.

Що стосується тих, хто здолав лише старші класи середньої школи (або навіть цього не зміг зробити), то серед них смертність навпаки підвищилася (внаслідок різних причин). Найбільший річний "приріст" (3,2%) спостерігався у білих жінок, які не закінчили середню школу. Втім, навіть серед тих білих жінок, які змогли дійти до старших класів, смертність збільшилася на 0,7% на рік.

Вчені вважають, що люди з більш низьким рівнем освіти мають більш низьке фінансове становище, найчастіше у них немає медичної страховки (через непостійне місце роботи, наприклад). Вони мало інформовані про медицину взагалі й тим більше про досягнення сучасної науки. У результаті, якщо усередині середнього класу смертність скорочується, то у нижчих шарів населення ситуація навпаки погіршується.

Всі дані були отримані з архівів Національної системи обліку актів громадянського стану США (Natіonal Vіtal Statіstіcs System), повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Рівень освіти впливає на тривалість життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути