Кожна олія відрізняється за своїми якостями. Нерідко можна побачити в продажу як рафіновану, так і не рафіновану олію.
Багато визначають свій вибір рослинної олії за смаковими характеристиками. Однак є і загальновизнані характеристики, які необхідно враховувати, пише glavred.
При виборі рослинної олії варто враховувати одну особливість. Нерафінована олія проходить лише механічну фільтрацію. У свою чергу рафінована рослинна олія вважається більш очищеним продуктом.
Це також є причиною того, що рафінована олія не виділяє шкідливих канцерогенів. Крім того, під час використання її при обсмажуванні на сковороді рафінована олія не буде диміти і пінитися.
Що корисніше рафінована або нерафінована олія
Незважаючи на те, що кулінари не рекомендують обсмажувати продукти на нерафінованій олії, в ній містяться корисні мікроелементи. У нерафінованій соняшниковій олії зберігається максимальна кількість корисних речовин:
жиророзчинні вітаміни А (корисні для зору);
вітаміни D (забезпечує засвоєння кальцію);
вітаміни Е (антиоксиданти);
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати правильну оливкову олію
вітаміни K (для згортання крові);
вітаміни F (знижує "шкідливий" холестерин);
омега-6 жирні кислоти.
Чи можна готувати на нерафінованій олії
Кулінари попереджають про те, що нерафінована олія годиться тільки для заправки салатів. Адже така олія не витримує нагрівання більше 107 °C. Цим вигідно відрізняється рафінована олія, якій зберігає стійкість при нагріванні до 227 °C. Однак кращим варіантом є дезодорована олія, адже її кінцева точка при нагріванні ще вище – 232 °C.
У чому шкода рафінованої олії
Незважаючи на очевидні плюси використання рафінованої олії, дієтологи запевняють, що є певні ризики. Наприклад, при її постійному вживанні існують ризики накопичення трансжирів і канцерогенів в клітинах організму. Це може спровокувати розвиток небезпечних хвороб – від гормональних і серцево-судинних, до атеросклерозу.
Рослинна олія давно оселилась на поличках наших кухонь. Проте не всім достеменно відомо, як правильно застосовувати таке харчове масло.
Дієтологиня Анна Корнейчук розповіла, яку олію обрати соняшникову, оливкову і лляну, чим багата кожна з них та як використовувати їх у кулінарії.
Коментарі