вівторок, 13 жовтня 2009 14:37

"До Елізи" написали через 40 років після смерті Бетховена

"До Елізи" написали через 40 років після смерті Бетховена

Знамениту фортепіанну елегію "До Елізи" склав не Людвіг ван Бетховен, а його тезка і земляк Людвіг Нуль через 40 років після смерті великого уродженця Бонна.

Автором знаменитої фортепіанної елегії "До Елізи" необхідно вважати німецького музичного письменника Людвіга Нуля, а не Людвіга ван Бетховена, вважає італійський дослідник Лука Кьянторе.

Він представив у Барселоні результати своєї восьмирічної роботи з порівняльного аналізу творчості великого віденського класика, повідомляє іспанська газета ABC.

Кьянторе нагадав, що "До Елізи" була невідома до 1867 року, тобто протягом 40 років після смерті композитора. Вона являє собою рукописний ескіз, який за стилем та формату сильно відрізняється від творів початку XIX століття.


Раніше історики музики приписували ці розбіжності фрагментарності збереглася партитури, проте К"янторе доводить, що вся справа в авторстві. Дослідник упевнений, що справжнім творцем "До Елізи" необхідно вважати прихильника новонімецької школи музичного письменника і видавця Людвіга Нуля (1831-1885), який склав одні з перших біографій Бетховена і Моцарта.

К"янторе вважає, що Нуль скористався чорнові записи Бетховена, на яких стояв підпис "Елізі від Л. ван Бетховена", і вже на їх основі створив ля-мінорну "До Елізи".

Головний висновок дослідника полягає в тому, що сучасне уявлення про творчість і стилі Бетховена сильно відрізняється від того, що дійсно програвали в європейських залах незабаром після Французької революції.

К"янторе пише підручники для консерваторій

43-річний К"янторе - відома фігура у світі музики. Він народився в Мілані, вчився грати в Італії, після чого переїхав до Іспанії. У Барселоні він викладає сольфеджіо в Міжнародній школі музики при іспанському фонді принца Астурійського. Його наукова діяльність присвячена "народженню теорії та історії музики XIX століття".

У 1994 році він випустив монографію "Історія техніки гри на піаніно", яка отримала міжнародне визнання і стала обов"язковим посібником у більшості консерваторій, університетів та вищих музичних шкіл світу.

Оригінальна партитура "До Елізи" втрачена, і кілька поколінь дослідники намагалися розгадати, хто була ця Еліза. На думку музикознавця, Бетховен присвятив елегію співачці Елізабет Рекель (1793-1883). Вона доводилася сестрою Йозефу Августу Рекелю. Згодом вона вийшла заміж за композитора і піаніста Іоганна Непомука Гуммеля, учня Моцарта і друга Бетховена. Відомо, що Елізабет була знайома з Бетховеном, і у 1810 році, коли була написана елегія, присвячена їй, співачка і композитор приятелювали.

За матеріалом: Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «"До Елізи" написали через 40 років після смерті Бетховена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути