середа, 02 жовтня 2019 01:35

Про які психологічні проблеми говорить постійний безлад в квартирі

  Захаращення простору є своєрідною спробою створити ілюзію безпеки
Захаращення простору є своєрідною спробою створити ілюзію безпеки

Може здаватися, що квартира – це лише простір для відпочинку, і якщо в ній панує безлад, це не страшно, інші сфери життя виглядають як окремі приклади успіху і зростання. Тільки там теж не все гаразд: робота давно не радує, спілкуєтеся з тими, хто вам не цікавий, грошей завжди не вистачає.

Все це говорить про звичку людини оточувати себе хаосом і безладом. Вона так звикла, їй – "нормально", навіть подобається часом. Але такий вибір – жити в оточенні хаосу – вона зробила не просто так, а в силу певних причин, пише marieclaire.ru.

Страх змін

Якщо виключити клінічну та психіатричну складову, то перше, про що говорить подібний спосіб життя, це наявність у людини страху новизни. Захаращення простору в даному випадку є своєрідною спробою зупинити час, створити ілюзію безпеки.

Закопавшись в масі непотрібних речей, відносин і установок, людина, таким чином, позбавляє себе можливості зіткнутися з чимось новим, вільно рухомим, живим. Вона чіпляється за минуле, в побутовому плані "прив'язує" себе до старих речей (нехай навіть це непотрібний мотлох), просто тому що їх енергія для неї вже знайома. А впустити щось нове у власне життя – по-перше, страшно, а по-друге, важко. Адже спочатку доведеться розгребти завали накопиченого "барахла", а це – зусилля над собою, витрати власних емоцій, часу і сил.

  Створюючи безлад людина намагається нагадати собі та іншим, що вона існує, і має значимість
Створюючи безлад людина намагається нагадати собі та іншим, що вона існує, і має значимість

Для реальних змін в житті "розхаращення" необхідне, щоб дати місце чомусь новому. В бардаку немає місця для "нового", але є зрозуміле "старе", серед якого, можливо, і некомфортно, зате зрозуміло і передбачувано. І не варто тішити себе думкою, що це бажана стабільність. Набагато ефективніше буде зізнатися собі, що безлад є вашою реакцією, тим захисним панциром, яким ви прикриваєтесь перед страхом змін. Спробуйте не брехати самі собі: і слідом за чесністю прийде ясне розуміння своїх потреб, і ви зможете дозволити собі бажані зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як звільнити простір у кімнатах: наочні приклади

Провести межу

Хаотично розкидані речі – це в тому числі історія про особисті межі. Таким чином людина намагається нагадати собі та іншим, що вона існує, і має значимість. "Як мінімум, цей хаос створив я", – таке пояснення для самого себе в даній ситуації буде цілком логічним.

Безлад в квартирі і в житті також є формою протесту проти жорстких батьківських правил або обмежень партнера. "Це моє простір і в ньому буде так, як вирішив я, а не так, як вимагали батьки". У випадку, якщо людина давно переступила рубіж повноліття і не живе з батьками, тяга до захаращення може бути наслідком "застрягання" в підлітковому періоді, коли протест не був виявлений і досі вимагає виходу. Загнане всередину подібне бунтарство може виражатися в неохайності в побуті, безладі у квартирі і, як наслідок, призводити до конфліктів в парі.

Яка б з причин не була коренем проблеми, у будь-якому випадку, звичка жити у безладі завжди підсвічує наявність певних психологічних деформацій. Розбиратися і працювати з останніми – необхідно, якщо ви хочете зробити своє життя більш приємним і гармонійним.

Якщо захаращеність – звичайний стан вашого житла, прочитайте книгу Марі Кондо "Магічне прибирання". Марі – найпопулярніший у світі консультант з наведення порядку і автор революційного методу, який допоможе вам зробити прибирання всього один раз і забути про нього назавжди. Кондо обіцяє, що разом з порядком у будинку ви наведете його і в своїй голові. Багато клієнтів Марі кардинально змінили своє життя після її тренінгу: кинули нудну роботу, відкрили власний бізнес і почали займатися саме тим, про що мріяли з дитинства.

Зараз ви читаєте новину «Про які психологічні проблеми говорить постійний безлад в квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути