Ексклюзиви
пʼятниця, 25 квітня 2008 12:02

Про що можуть розповісти родимки

Про що можуть розповісти родимки
Британські учені дійшли висновку, що за кількістю родимок можна визначити, наскільки швидко відбуваються процеси старіння в організмі людини.

Учені з лондонського університету Кінгз-Коледж спробували прослідкувати залежність ділянок ДНК, що відповідають за старіння людини, від кількості родимок на тілі.

Дослідження, в яких взяли участь 1800 близнюків, показали, що чим більше у людини родимок, тим більша ймовірність, що її ДНК має особливий механізмам захисту від старіння.

Ці висновки здивували учених, оскільки раніше було доведено, що велика кількість родимок підвищує ризик розвитку меланоми і призводить до важкої форми раку шкіри.

Родимки, як правило, з`являються в дитинстві і з віком можуть зникнути. В середньому на тілі людини можна нарахувати до 30 врождених плям, але іноді їх кількість досягає 400.

Учені виявили зв`язок між кількістю родимок і довжиною теломерів - кінцевих ділянок генів, які і є індикаторами старіння серця, м`язів, кісток і артерій людини (коли теломери стають дуже короткими, клітина перестає поділятися і гине).

"Вражаючі результати"

Порівнявши кількість родимок і довжину теломерів у близнюків, учені дійшли несподіваних висновків: різниця в біологічному віці між володарями 100 родимок і тих, у кого їх не більше 25-ти, складає 6-7 років.

"Результати наших досліджень просто вражаючі. Вперше було доведено, що люди з великою кількістю родимок хоч і піддаються серйозному ризику розвитку раку, з іншого боку, і прожити можуть довше", - вважають автори проекту.

Учені сподіваються, що в майбутньому їх відкриття допоможе боротися з такими віковими захворюваннями як стенокардія і остеопороз.

В той же час британські онкологи вважають, що результати досліджень вимагають подальших підтверджень. А поки настійно рекомендують володарям великої кількості родимок берегтися від сонця, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Про що можуть розповісти родимки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути