понеділок, 20 травня 2013 17:35

„За Союзу було легше виїхати за кордон ніж зараз" ? тернопільський фотограф показав ретро-фото зарубіжжя
13

Фото: Фото: Андрій Янович

Виставку чорно-білих світлин проявлених та роздрукованих вручну 20-40 років тому представив в Тернопільському будинку культури „Перемога" місцевий 78-річний фотограф Василь Бурма. Частина робіт демонструє життя іноземців. За своє життя тернополянин побував в 32-країнах світу. Каже, що за Союзу виїхати туристом за кордон було не проблемою.

„Дехто думає досі, що я в КГБ працював, бо інакше не пускали. Але насправді за Союзу поїхати за кордон було простіше чим тепер. Приходило, наприклад, на бавовняний комбінат 30 путівок на Кубу. Тамтешні дівки боялися їхати, а мені миле діло. Жив у найкращих готелях країн, де харчування було за „шведським столом". Возили в найкращі міста країни – я себе білою людиною відчував. Та і з фінансами тоді легше було. Мої фотографії друкували відомчі видання, видавав багато фотозбірок і книг. За гонорари від одного видання міг собі дозволити подорож", ? пригадує Бурма.

Каже, що за часів незалежної України побувати за кордоном вдалося тільки кілька разів.

„Кілька разів кликали мене мене в „бізнес-тури". Возили якісь там сопілки і інші вироби продавати в Єгипет. Потім якось попросили бути водієм до Польщі – мали проблеми з рекетом. Для мене такі поїздки були принизливими", ? розповідає фотограф.

 

Зараз ви читаєте новину «„За Союзу було легше виїхати за кордон ніж зараз" ? тернопільський фотограф показав ретро-фото зарубіжжя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути