Ексклюзиви
вівторок, 08 квітня 2008 09:42

Офтальмологи довели, що зір може самовідновлюватися

Офтальмологи  довели, що зір може самовідновлюватися

Американські офтальмологи зробили відкриття, яке може допомогти в боротьбі з дегенеративними захворюваннями сітківки ока.

Сітківка ока складається з будівельних блоків різних типів. У її склад входять не тільки світлочутливі клітки, фоторецептори, але також клітини опорної тканини, які носять ім"я свого першовідкривача, німецького анатома XIX століття Генріха Мюлера.

Учені давно знали, що мюлерові клітини (так звані мюлерові волокнами) відрізняються дуже цікавою поведінкою. У нормальних умовах вони просто забезпечують штатне функціонування паличок і колб. Проте при травмах сітківки вони можуть зазнавати перетворення, які наділяють їх багатьма властивостями стволових клітин. Перетворені мюлерові клітини при діленні міняють свою структуру і кінець кінцем дають початок світлочутливим клітинам. Це означає, що вони можуть виконувати також і ремонтні функції, відновлюючи пошкодження сітківки.

Офтальмологи вже давно намагаються використовувати мюлерові клітини для лікування макулярної дегенерації і інших захворювань очного дна. Проте до цих пір ніхто не знав, які саме хімічні сигнали примушують їх перетворюватися в фоторецептори. Тепер це з"ясували співробітники Інституту Бостона офтальмологічних досліджень імені Шепенса. Вони виявили, що мюллерові клітини вступають на шлях змін під впливом двох біологічно активних речовин - глутамата і аміноадіпата. При цьому аміноадіпат як лікувальний засіб виглядає перспективнішим, оскільки він зв"язується виключно з мюлеровими клітинами і ніяк не ушкоджує інші клітини сітківки.

Учені Бостона мають намір продовжувати свої дослідження. Спершу вони хочуть перевірити, до чого приведе введення аміноадіпата в очі піддослідних тварин із спеціально викликаними ураженнями очного дна. У разі успіху цих експериментів можна буде подумати і про клінічні випробування нового методу, повідомляє Вовремя.

Зараз ви читаєте новину «Офтальмологи довели, що зір може самовідновлюватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути