пʼятниця, 28 травня 2021 13:28

Мавпи змінюють "мову" під тиском суспільства

Мавпи змінюють "мову" під тиском суспільства
Рябі тамарини знаходяться під загрозою зникнення / CNN

Згідно з новим дослідженням, мавпи, що потрапляють на територію іншого виду, адаптують свої крики, щоб краще розуміти один одного.

У дослідженні, опублікованому в журналі Behavioral Ecology and Sociobiology, вивчається поведінка 15 груп рябих і червоноруких тамаринів, які живуть в тропічних лісах Амазонки в Бразилії. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злочинці навчили мавп красти у людей гроші

За даними Університету Англії Раскін ARU, рябі тамарини володіють "більшою вокальною гнучкістю" і використовують крики частіше, ніж червонорукі родичі.

На відміну від інших представників групи, червонорукі тамарини для спілкування використовують довгі кличі. Проте вчені виявили, що коли примати потрапляли на територію, де живуть рябі тамарини, то вони змінювали тривалість кличів до тих, які прийняті на цій території.

"Ми виявили, що тільки червонорукі тамарини змінюють свої заклики на схожі до інших тамаринів. Це відбувається тільки в тих місцях, де різні види тамаринів зустрічаються разом. Чому їх заклики збігаються поки що незрозуміло, але, можливо, це допомагає в ідентифікації при захисті території чи конкуренції за ресурси", - заявила авторка дослідження з Бразильського інституту досліджень Амазонії Тайнара Соброза.

"У деяких випадках замість того, щоб змінити кличі, зробити їх більш відмінними один від одного, деякі близькоспоріднені види їх уніфікують", - каже доцент кафедри еволюційної біології в ARU Джейкоб Данн.

Данн зазначає, що це дослідження є першим у своєму роді, в якому кличі одного виду стали спільною мовою на загальних територіях. Оскільки ці види тамаринів покладаються на аналогічні ресурси, зміна їх акцентів, ймовірно, допомагає цим крихітним приматам легше ідентифікувати один одного в густому лісі та потенційно уникнути конфлікту. Результати вказують, що тиск суспільства і навколишнього середовища грає важливу роль у формуванні криків приматів.

Дослідження провели за кілька тижнів після того, як з'явилися дані про ще одні особливості спілкування мавп. З'ясовано, що одні мавпи можуть розуміти розмови між іншими мавпами та судити, чи хочуть вони з ними взаємодіяти.

Рябі тамарини – ссавці під загрозою зникнення. Переважно живуть у районі бразильського міста Манаус. Червонорукі тамарини живуть у північно-східному регіоні Амазонки.

Зараз ви читаєте новину «Мавпи змінюють "мову" під тиском суспільства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути