четвер, 22 квітня 2010 11:55

Нова обсерваторія передала унікальні знімки Сонця (ВІДЕО)

Нова обсерваторія передала унікальні знімки Сонця (ВІДЕО)

Нова сонячна обсерваторія NASA SDO (Solar Dynamics Observatory - обсерваторія для вивчення динаміки процесів на Сонці) передала на Землю перші унікальні знімки світила у високій роздільній здатності. Фото та їх опис можна знайти на сайті Американського космічного агентства.

Роздільність переданих апаратом знімків у десятеро вище, ніж у зображень стандарту HDTV. На отриманих SDO фотографіях видно деталі, які досі були недоступні для апаратів, які вивчають Сонце. Встановлена на космічній обсерваторії оптика зафіксувала характеристики матерії, що викидається світилом, і поверхню зірки.

За допомогою SDO вчені розраховують вивчити магнітне поле світила: особливості його формування та перетворення "накопиченої" полем енергії в потужні викиди, а також те, як процеси на Сонці впливають на земну атмосферу. Прилади апарату дозволяють проводити спостереження в широкому діапазоні ультрафіолетових хвиль, у тому числі в жорсткому ультрафіолеті.

Апарат був запущений в космос 11 лютого 2010 року з космодрому на мисі Канаверал. На орбіту SDO вивела ракета-носій Atlas V. Планується, що обсерваторія пропрацює п"ять років.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Нова обсерваторія передала унікальні знімки Сонця (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути