середа, 26 квітня 2017 16:34

Недоношених малюків вперше доростили у штучній матці

Американські вчені виходили недоношених ягнят за допомогою штучної матки. Вона виглядає, як великий пластиковий пакет.

Автор: bbc.com
  Штучна матка доставляла ягнятам кисень та поживні речовини
Штучна матка доставляла ягнятам кисень та поживні речовини

Штучна матка дає ембріонам все необхідне для розвитку і дозрівання, включно з безперервним кровопостачанням і захисним шаром амніотичної рідини.

Про це пише ВВС.

Вчені вважають, що їхній винахід допоможе виходжувати недоношених немовлят. Випробування на людях можуть початися за кілька років.

Штучну матку створили вчені з дитячої лікарні Філадельфії. Цей орган не є заміною материнській утробі, а лише підтримує життєздатність малюків, народжених раніше від терміну.

На разі у світі виходжують немовлят, що з'явилися на світ орієнтовно на 23 тижні вагітності або пізніше. Їх поміщають у спеціальні інкубатори і підключають до апарату штучної вентиляції легенів.

Вчені створили пластикову сумку-матку, яка містить суміш теплої води і солей, схожу за складом з амніотичної рідиною, що оточує ембріон у природних умовах.

Плід, який росте, вдихає і ковтає цю рідину так само, як в утробі матері. Літри цієї суміші постійно проходять через штучну матку, забезпечуючи безперервну подачу кисню і поживних речовин.

Поміщене у мішок ягня не може отримувати кисень і поживні речовини через плаценту, але його пуповину підключають до спеціального апарата, який виробляє ці речовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали новий вид мурах у честь гурту

Головне завдання штучної матки - допомогти дозріванню бронхолегеневої системи плода. У дітей, яких народжують раніше, ніж на 23 тижні вагітності, практично немає шансів на виживання, на 23 тижні рівень виживання становить вже 15%, на 24 тижні - 55%, а на 25 тижні - 80%.

Ягнят виймали з неї через 28 днів, коли їхні легені вже були достатньо розвинені, і вони могли дихати самостійно.

Зараз ви читаєте новину «Недоношених малюків вперше доростили у штучній матці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути