понеділок, 27 серпня 2018 12:35

Найшвидші птахи і товсті коти: Книга рекордів Гіннеса святкує 63-річчя

  Українка Ольга Лящук потрапила до Книги рекордів Гіннеса, давлячи кавуни стегнами. Її досягнення - розчавила 3 кавуна за 14 секунд. Фото: depo.ua
Українка Ольга Лящук потрапила до Книги рекордів Гіннеса, давлячи кавуни стегнами. Її досягнення - розчавила 3 кавуна за 14 секунд. Фото: depo.ua

27 серпня 1955 року вийшло перше видання Книги рекордів Гіннеса, яка відразу стала популярною. З 2000-го вона має назву "Світові рекорди Гіннеса". Щорічно видання публікує міжнародні досягнення людей і тварин.

На сьогодні продано понад 130 мільйонів копій книги, вона була перекладена на більш ніж два десятки мов.

Натхнення для рекордної книги можна простежити до листопада 1951 року, коли керівний директор пивоварного заводу "Гіннес" (заснований в Дубліні в 1759 році) Г'ю Бівер був на полюванні в Ірландії. Між ним та його друзями-мисливцями виникла суперечка щодо найшвидших видів європейської дичини. Книги з відповідями тоді не знайшлося. Бівер вирішив таку створити на гроші меценатів британських пабів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сорочинському ярмарку встановили рекорд України

Директор броварні найняв братів-близнюків Норріса та Росса Маквіртерів, засновників лондонського агентства, яке надавало факти та статистику газетам та рекламодавцям. Книга була призначена для безплатної передачі в пабах для просування бренда Guinness. Однак, вона виявилася настільки популярною, що компанія почала продавати її восени, і вона стала бестселером.

Автор: joyreactor.cc
  Найвищий собака у світі - покійний датчанин з американського Мічигану на ім'я Зевс, який в 2011 році сягав 1,12 м
Найвищий собака у світі - покійний датчанин з американського Мічигану на ім'я Зевс, який в 2011 році сягав 1,12 м

Маквіртери їздили по світу, щоб досліджувати та перевіряти записи. Росс Маквіртер був залучений до складання книги до своєї смерті в 1975 році, коли його вбили солдати Ірландської республіканської армії. Його брат Норріс продовжував виконувати функції редактора книги до 1986 року.

Останні видання фокусуються на рекордах, встановлених людьми. Наприклад, у книзі є запис про найстарішу жительку у світі - Жанну Луїзу Кальман з Франції, яка померла в 1997-му у віці 122 роки і 164 дні. Або ж про найвищого собаку - покійного датчанина з американського Мічигану на ім'я Зевс, який в 2011 році сягав 1,12 м.

Кілька світових рекордів Книги Гіннеса були вилучені з етичних міркувань, щоб не підбивати інших на побиття цього рекорду за рахунок свого здоров'я та безпеки.

Наприклад, внаслідок публікації про "найтовстішого кота" багато власників чотирилапих вивели своїх улюбленців за межі того, що може вважатись здоров'ям. Аналогічно рекорди пов'язані з небезпечними трюками часто не публікуються, наприклад ті, що пов'язані з пірнанням на час. Рекорди, такі як ковтання мечів, були закриті для подальших записів, тому що претенденти виконували їх за межею безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Найшвидші птахи і товсті коти: Книга рекордів Гіннеса святкує 63-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути