Ексклюзиви
субота, 10 грудня 2011 16:54

На Землі спостерігають останнє у цьому році місячне затемнення

Повне місячне затемнення - друге і останнє в 2011 році - почалося в суботу о 13.33 (за київським часом), коли Місяць торкнувся півтіні Землі.

Затемнення від початку і до кінця зможуть побачити жителі Азії, Австралії, північно-західних регіонів Північної Америки. У європейській частині Росії затемнення буде видно після заходу сонця, коли вже почнеться його повна фаза.

Повної фази, коли земна тінь цілком закриє місячний диск, затемнення досягне о 16.06. Повна фаза триватиме 51 хвилину. Повністю Місяць вийде з земної півтіні о 19.30.

З моменту входу в півтінь Місяць поступово починає "заливатися кров'ю", червоніти. Це явище пов'язане з тим, що сонячні промені, проходячи через шари земної атмосфери, заломлюється, як крізь призму. Велика частина короткохвильового блакитного і синього випромінювання поглинається, а довгі червоні і помаранчеві проходять - вони-то і забарвлюють Місяць у багряно-червоний колір. Разом з тим на диску Місяця можна помітити і бірюзовий відтінок.

Відтінок, в який забарвлюється земний супутник, може сильно змінюватися рік від року - це залежить від кількості пилу в стратосфері. Якщо в атмосфері багато пилу, наприклад, від вивержень вулканів, Місяць стає темнішим.

Зараз ви читаєте новину «На Землі спостерігають останнє у цьому році місячне затемнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути