понеділок, 08 серпня 2011 10:25

На конкурсі краси вівцям присвячували вірші та пісні

На конкурсі краси вівцям присвячували вірші та пісні

Королеву краси серед овець романівської породи вибрали на фестивалі в місті Тутаєв Ярославської області. Титул головної красуні присудили молодій овечці з господарства "Родина" Большесельського району. Суворе журі оцінювало "претенденток" за кількома показниками: відсутність білих плям, густа шерсть, правильна постава та вага не менше 38 кілограмів.

На фестивалі можна було послухати вірші та пісні, присвячені романівським красуням, купити вироби з овечої вовни, а також дізнатися, як ця шерсть виготовляється. З цією метою організатори свята провели конкурс зі стрижки овечок.

"Цей фестиваль важливий не стільки економічно, скільки морально. З його допомогою ми популяризуємо породу й заохочуємо фермерські господарства", - розповів провідний науковий співробітник НДІ Ярославського тваринництва й кормовиробництва Михайло Костилєв.

За його словами, колись популярна порода після розпаду Радянського Союзу ледь не зникла. У 1974 році в Ярославській області було 120 тисяч романівських овець, сьогодні їх всього шість тисяч. Правда, в останні роки поголів'я почало зростати. І не тільки в регіоні, а й по всій країні. На думку Костилєва, багато в чому свою роль відіграв фестиваль.

"Минулого року до нас приїжджали з Санкт-Петербурга, подивились і завели своїх овець. Або Рязанська область, там тепер налічують вісім тисяч голів, завезених з нашого регіону", - зазначив він.

Тваринники високо цінують романівської породи за якість вовни й неперевершену плодючість. За словами Костилєва, ці вівці здатні давати в приплоді до чотирьох-шести, а іноді й до восьми ягнят.

Фестиваль "Романівська вівця - золоте руно Росії" проходить вже більше десяти років і щоразу збирає гостей з різних регіонів країни. Головна тема свята - порода, яка прославила місто на весь світ. Вона була виведена в тутешніх місцях за наказом Петра I, коли сьогоднішній Тутаєв ще називався Романів-Борисоглібськ.

Зараз ви читаєте новину «На конкурсі краси вівцям присвячували вірші та пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути