вівторок, 21 січня 2014 17:25

Ляльки-обереги дарують молодятам на весілля
28

У понеділок в обласній бібліотеці Рівного відкрили виставку авторських ляльок відомої майстрині Ірини Зайцевої. Жінка виготовляє ляльки за власними ескізами уже 24 роки. Серед них є авторські, народні обереги та традиційні мотанки, які зроблені без голки.

"Сьогодні привезла показати понад 60 своїх ляльок, найбільш улюблених. А всього за життя зробила їх близько 2 тисяч. Частину дарую, деякі роблю на замовлення, - каже лялькарка Ірина Зайцева. – Все почалося із того, що у 90-тих роках моя подруга купила на блошиному ринку стару ляльку. Я подумала, хіба я таку саму зробити не зможу? Та я ще кращу зроблю! З того часу повелося – це і хобі моє, і робота. Працюю вчителем трудового навчання у місцевій школі. На створення однієї ляльки витрачаю від 8 годин до однієї доби. Їжджу з ними по етнофестивалях та ремісничих ярмарках".

Під експозицію ляльок в бібліотеці виділили окремий зал. Великих порозставляли по столах, підлозі та чорному роялі. Дрібні розвісили по стінах, як прикраси.

"Оце моя найстарша лялька, яку я дуже ціную – Попелюшка, їй 24 роки. Вона стоїть з плетеним кошиком, - показує майстриня. – Отам стоять Нерозлучники – таку парочку дарують на весілля, щоб довго жили у злагоді. Ляльки без облич традиційно робили двох видів – як обереги на все життя і тимчасові, які мали забрати на себе недугу від хворої дитини, після обряду їх спалювали або топили. Є у мене також сучасні ляльки – Полісяночка, Трипільська, Бурштинова, Різдвяна, Дід Мороз та Снігуронька. Усього придумала понад 100 образів. "Масляні" ляльки-мотанки зроблені з квітчастих хусток і висять на стіні, як у хороводі. Кожній ляльці даю ім'я".

Для створення ляльок Ірина Зайцева використовує глину, дикий льон, дерев'яний каркас, бурштин, солому, власну вишивку, фрагменти 100-річного рушника-подарунка від української діаспори. У найближчих планах рівнянки зробити велику ляльку-писанку.

Найвідоміша лялька майстрині – 1,6-метрова Василина – нині прикрашає кабінет заступниці міського голови Рівного Галини Кульчинської. Це найбільша мотанка у країні, її внесено до Книги рекордів України. На її створення у Ірини Зайцевої пішов цілий рік. Василина важить 40 кілограмів.

Виставку робіт Ірини Зайцевої можна буде побачити в бібліотеці до 10 лютого.

 

Зараз ви читаєте новину «Ляльки-обереги дарують молодятам на весілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути