Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 15:25

Куріння провокує рак підшлункової залози

Куріння провокує рак підшлункової залози

В учених з Центру раку, Джефферсон Університет, США (KimmelCancerCenteratJeffersoninPhiladelphia) вже є попередні докази цього взаємозв"язку.

Рак підшлункової залози (РПЗ)займає четвертую позицію за смертностю від онкологічних захворювань в США. Щорічно від цього захворювання вмирає близько 34 000 людей. Захворювання погано піддається лікуванню і часто діагностується вже в запущеній формі. Після установки діагнозу п"ять років живуть тільки 5% пацієнтів.

За даними Гвіда Арафата (HwydaArafat), доктори медичних наук, професори хірургії медичного коледжу Університету ім. Томаса Джефферсона (JeffersonMedicalCollegeofThomasJeffersonUniversity), білок остеопонтін знайдений в багатьох рідких середовищах організму - в плазмі, цереброспінальній і синовіальной рідинах, грудному молоці. Також його можна знайти в деяких органах, і він грає важливу роль в ембріональному розвитку. Останні дослідження показали, що рівень цього білка в крові і в тканинах підшлункової залози значно вище у пацієнтів з РПЗ. Гіперпродукція остеопонтіну, можливо, сприяє метастазуванню (розповсюдженню) пухлини.

Доктор Арафат вирішила з"ясувати, яку ж роль грає остеопонтін в асоціації РПЗ і куріння. У співпраці з групою учених з Університету Небраски (UniversityofNebraska) і Університету Рутгерс (RutgersUniversity) спостерігали за щурами, схильними до сигаретного диму і вимірювали рівень остеопонтіна у них в крові і в тканинах підшлункової залози. Виявилось, чим більше рівень нікотину в крові щура, тим вище і рівень остеопонтіну в підшлунковій залозі.

Учені також досліджували залежність експресії остеопонтіну в лінії ракових клітин від нікотину і помітили, що чим більше нікотину, тим експресія даного білка більша.

Доктор Арафат вважає, що остеопонтін може стати мішенню для лікарської терапії. Можливо, блокування остеопонтіну вплине на прогрес РПЗ і інших видів раку. Але для реалізації цього потрібно глибше вивчити даний протеїн і його дію на клітини підшлункової залози. В даний момент учені встановлюють різницю експресії остеопонтіну у курців і некурців, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Куріння провокує рак підшлункової залози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути