Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2015 15:45

Корисна травка: як марихуану використовують у медицині

У США марихуана легалізована для медичних цілей в 23 штатах, а також у самій столиці країни. Але навіть незважаючи на те, що дослідники визначили деякі дивовижні переваги медичної марихуани, цей аспект ще не до кінця вивчений. У вчених просто немає можливості попрацювати з марихуаною, вирощеною за всіма стандартами, необхідними для медичних досліджень, навіть у штатах, де вона легалізована. Багато хто хоче дізнатися про ці "ліки" краще, перш ніж вирішувати, чи варто їх призначати чи ні. І хоча даних не так багато, скласти невеликий список переваг (або принаймні потенційних переваг) марихуани можна.

 

1. Марихуану можна використовувати для лікування глаукоми.

Глаукома пов'язана з підвищенням очного тиску і вражає зоровий нерв, що призводить до втрати зору. Марихуана знижує тиск в оці. Ці її властивості можуть уповільнити поширення хвороби і, можливо, запобігти сліпоті.

2. Марихуана може повернути назад канцерогенні ефекти тютюну і поліпшити стан легенів.

Існує чимало доказів, що марихуана не завдає шкоди легеням (якщо, звичайно, ви не курите ще і тютюн), а одне з досліджень виявило, що марихуана не тільки не погіршує стан легенів, але і збільшує їх місткість. Звичайно, цілком можливо, що збільшення об'єму легень — це лише результат того, що при курінні марихуани потрібно дихати глибоко. І все ж дослідження людей, що палили марихуану щоденно протягом 20 років, показало, що вона не нашкодила їх легеням.

3. Марихуана може допомагати контролювати напади епілепсії.

Дослідження 2003 року показало, що вживання марихуани може запобігати нападам епілепсії у щурів. Каннабіноїди (тетрагідроканнабінол), що містяться в марихуані, контролюють напади, зв'язуючись з клітинами мозку, відповідальними за чутливість, і регулюючи рівень розслаблення.

4. Марихуана полегшує симптоми синдрому Драве.

В марихуані є 79 відомих активних складових, але як мінімум два з них, вважають вчені, особливо корисні. Це каннабідіол, який може впливати на мозок, викликаючи ейфорію, і тетрагідроканнабінол, що має болезаспокійливі властивості.

5. Хімікат, виявлений в марихуані, не дає раковим клітинам поширюватися (в лабораторних умовах).

Це довели вчені Каліфорнійського медичного центру в Сан-Франциско ще в 2007 році. Каннабідіол зупиняє рак, "відключаючи" ген під назвою Id-1. Ракові клітини клонують цей ген більше і частіше, ніж неракові, і саме він допомагає їм поширюватися по тілу.

6. Марихуана може знизити рівень занепокоєння.

Курці марихуани стверджують, що вона допомагає полегшити біль і пригнічує нудоту — два головних побічних ефекти хіміотерапії. У малих дозах вона навіть може служити заспокійливим. Однак занадто великі дози можуть, навпаки, викликати неспокій і параною.

7. Тетрагідроканнабінол може уповільнювати розвиток хвороби Альцгеймера.

Синтетичне поєднання тетрагідроканнабінола і каннабидиола допомагає зберігати пам'ять при вікових змінах.

8. Марихуана полегшує біль розсіяного склерозу.

Тетрагідроканнабінол зв'язується з рецепторами в нервах і м'язах і полегшує біль. Деякі дослідження також довели, що ця речовина може допомогти контролювати м'язові спазми.

9. Марихуана може допомогти і від інших видів м'язових спазмів.

10. Марихуана полегшує побічні ефекти після лікування гепатиту С та підвищує ефективність лікування.

Лікування гепатиту С досить складне, а побічні ефекти включають в себе слабість, нудоту, біль у м'язах, втрату апетиту і депресію. Все це може тривати кілька місяців. Багато хто кидав лікування саме через побічні ефекти. Однак дослідження 2006 року довело, що люди, які курили марихуану під час лікування, змогли витримати негативний вплив побічних ефектів від ліків набагато краще.

11. Марихуана лікує запальні захворювання кишечника, в тому числі хворобу Крона.

12. Марихуана знижує рівень дискомфорту від артриту.

Вона полегшує біль, зменшує запалення і допомагає заснути. Також марихуану використовують для лікування аутоімунної системної червоного вовчака.

13. Марихуана розганяє метаболізм, завдяки чому можна скинути зайву вагу.

Кажуть, марихуанщики не тільки стрункі, але і мають більш здорову реакцію на цукор в крові.

14. Звичайно, це не зовсім медична перевага, але марихуана може викликати сплеск творчої наснаги.

Всупереч загальній думці, марихуана не така страшна для розумових здібностей. У деяких дослідженнях у людей "під кайфом" погіршувалася короткочасна пам'ять, але вони частіше видавали креативні ідеї.

15. Марихуана скорочує тремтіння у людей з хворобою Паркінсона.

Недавнє дослідження в Ізраїлі показало, що марихуана значно зменшує біль і тремтіння у пацієнтів з хворобою Паркінсона. Зокрема, дрібна моторика пацієнтів помітно покращилася.

16. Марихуана допомагає військовослужбовцям з посттравматичним стресом.

Стрес — це зростання хвилювань і страху, а марихуана сприяє розслабленню і заспокоює.

17. Марихуана захищає мозок після інсульту.

У щурів, мишей і мавп марихуана змогла скоротити площу ураження мозку після інсульту.

18. Марихуана захищає мозок після струсів і травм.

Зараз вже багато лікарів і дослідників вважають, що марихуана має потужні нейропротекторні властивості.

19. Марихуана може допомогти позбутися від нічних кошмарів.

Хоча цей пункт може бути як позитивним, так і негативним. Справа в тому, що марихуана порушує цикли сну, і для тих, хто постійно її курить, це може стати проблемою.

20. Марихуана знижує біль і нудоту після хіміотерапії та стимулює апетит.

Найчастіше марихуану в медичних цілях курять люди, що проходять курс хіміотерапії. Зазвичай вони страждають від нудоти, блювоти і втрати апетиту. А це може викликати додаткові ускладнення. Марихуана може допомогти подолати ці побічні ефекти, знизити відчуття нудоти і посилити апетит.

21. Марихуана може допомогти людям, які намагаються кинути пити.

Марихуана безпечніша за алкоголь. Звичайно, це не означає, що вона взагалі безпечна, але викликає куди менше звикання і не завдає такої шкоди, як алкоголь.

Зараз ви читаєте новину «Корисна травка: як марихуану використовують у медицині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути