Команда дослідників на чолі з професором Йошіхіро Кубо використовувала для експериментів слабкий (менше двох грамів на літр) водний розчин кофеїну. Виявилось, що навіть таку концентрацію досить для інгібірування білка Trpa1, що виконує роль головного рецептора болю в периферійних нервах.
Відомо, що гостроту гірчиці і часнику людина відчуває завдяки Trpa1, а не смаковим рецепторам. Японські учені стимулювали Trpa1 гірчичним маслом, а потім намагалися подавити реакцію білка за допомогою кофеїну. Результати виявилися цілком переконливі.
За словами професора Кубо, кофеїн успішно справляється з пульсуючим болем, а також має ряд інших невідомих раніше властивостей. Учений визнає, що багато питань дослідників залишилися без відповіді, і говорити про створення нового високоефективного препарату на основі кофеїну поки рано.
Звіт про дослідження японських учених буде опублікований в журналі ProceedingsoftheNationalAcademyofSciences, повідомляє Компьюлента.
Коментарі