Ексклюзиви
четвер, 18 вересня 2008 08:42

Китайці створили суперкомп"ютер

Сьогодні в Китаї зійшов з конвеєра перший суперкомп"ютер китайської збірки, що працює на процесорах Godson китайського виробництва. Перша в Китаї супер-ЕОМ з продуктивністю більше трильйона операцій в секунду "Шугуан 5000a" зійшла з конвеєра в Тяньцзіне.

"Випуск "Шугуан 5000a" не тільки дозволив Китаю стати другою після США країною світу, здатною розробити, виготовити і застосовувати супер-ЕОМ з продуктивністю 100 трильйонів операцій в секунду, але і істотно підвищив науково-технічну конкурентоспроможність і комплексну державну потужність Китаю. Це великий прорив в самостійній інноваційній діяльності і перекладі на промислову основу в країні", - сказав заступник директора Пекінського відділення Академії наук Китаю Цяо Цзюньлу.

Президент виробничої компанії "Шугуан" по інформаційній індустрії Лі Цзюнь розповів, що об"єм капіталовкладення в розробку і виробництво "Шугуан 5000а" перевищив 200 мільйонів юанів, більше 500 наукових співробітників взяло участь в його розробці і створенні, зареєстровано більше 50 запатентованих технологій. В даний час суперкомп"ютер "Шугуан 5000a" є найшвидшим, найточнішим і найефективнішим ЕОМ в Китаї.

До 2010 року в КНР буде завершено будівництво найпотужнішого в Азії суперкомп"ютера, потужність якого складе 1 петафлоп. Китайські суперкомп"ютери розроблялися силами Інституту обчислювальних технологій Китаю. Сьогодні в КНР було завершено проектування нового Godson2g, який поєднує в собі значно більше функціональних можливостей, ніж попередники. Його комерційні зразки з"являться в 2009 році і також як і останні варіанти процесорів AMD і Intel, Godson2g матимуть вбудований модуль процесорної обробки комп"ютерної графіки.

У ще віддаленішій перспективі в КНР випустять процесор Godson 3, призначений для серверів. Крім того, цей варіант процесора вперше в китайській лінійці стане багатоядерним, причому перші зразки відразу включатимуть по 4 обчислювальних ядра. Також процесор отримає спеціальні мікрокоди для роботи з науковими даними. Кожне ядро процесора працюватиме на частоті більше 1 Ггц. Саме на базі Godson 3 в 2010 році і буде побудований найпотужніший суперкомп"ютер. За словами китайських представників, Godson 3 здебільшого відповідатиме останнім зразкам процесорів Cell.

Максимальна продуктивність випущеного "Шугуан 5000a" досягає 230 трильйонів операцій в секунду, повідомляє Cybersecurity.ru.

Зараз ви читаєте новину «Китайці створили суперкомп"ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути