вівторок, 08 липня 2008 13:39

Кава заважає завагітніти

Кава заважає завагітніти
Вживання чотирьох чашок кави на день перешкоджає зачаттю дитини. До такого висновку прийшли голландські учені за результатами дослідження за участю дев"яти тисяч жінок, що раніше удавалися до процедури екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), повідомляє газета Telegraph.

Беа Лінтсен і її колеги з Університета Радбоуд в Наймегені спостерігали за жінками, що намагалися завагітніти за допомогою ЕКЗ, протягом 13 років після останньої процедури. З"ясувалося, що за цей період у 1350 жінок народилися діти, зачаті природним чином.

Аналіз способу життя і раціону харчування учасниць показав, що вживання чотирьох  і більше чашок кави, міцного чаю або інших напоїв з кофеїном знижувало вірогідність зачаття на 26%. Приблизно такий же ефект давало вживання алкогольних напоїв три рази на тиждень. Ще істотнішу негативну роль грала надмірна вага жінки, а також куріння, повідомили дослідники.

Наприклад, у 36-річної жінки з надмірною вагою, що кілька разів удавалася до ЕКЗ, палить, вживає чотири чашки кави в день і алкоголь три рази на тиждень ризик зачати дитину природним чином рівний 5%. При нормальній вазі і відсутності трьох інших факторів у тієї ж жінки шанси завагітніти складають 15%, відзначила Лінтсен. Таким чином, зміна образу життя дозволяє потроїти шанси на народження дитини при безплідді, підкреслили учені.

Звіт про результати дослідження був представлений на щорічній конференції Європейського товариства репродукції людини і ембріології, що пройшла в Барселоні.

Зараз ви читаєте новину «Кава заважає завагітніти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути