середа, 09 липня 2008 10:31

Стародавній кам"яний рукопис розпалив дебати про месію і воскресіння (ФОТО)

 

У неділю в Ізраїльському музеї в Єрусалимі почалася конференція, присвячена 60-річчю з дня знахідки кам"яної стели, так званого "кам"яного Курманського рукопису". Стелу розписали незадовго до народження Христа, і в ній йдеться про воскресіння месії за три дні після смерті. Якщо автентичність тексту підтвердиться, то ученим доведеться переглянути всі теорії про життя і смерть Христа.

Кам"яну стелу заввишки 91 см з написами на івриті учені знайшли 60 років тому на узбережжі Мертвого моря в Йорданії. Унікальність джерела полягає в тому, що написи на камені не вирізані, а написані чорнилом. Текст йде двома стовпцями і складається з 87 рядків. Але в деяких місцях шматочки каменя відколені, а в інших чорнило стерлося або вицвіло, що затрудняє прочитання тексту. Достовірність стели поки не бралася під сумнів, тому це джерело може допомогти зрозуміти витоки християнства.

Цей артефакт придбав собі колекціонер Девід Йесельсон (David Jeselsohn) і відвіз його в Цюріх. Тільки після того, як кілька років тому камінь ретельно вивчили ізраїльські учені і опублікували минулого року статтю про нього, інтерес до пам"ятки почав рости. У результаті тільки за останній рік учені написали про стелу безліч статей.

Денієл Бойарін (Daniel Boyarin), професор Каліфорнійського університету і фахівець з талмудичної культури, вважає, що це джерело потрібно вивчати разом з політичною історією регіону, оскільки це допоможе краще зрозуміти, ким був Ісус Христос. "Деякі християни визнають такий підхід жахливим, проте багато людей згодні з тим, що ця релігія може бути традиційною частиною іудаїзму", - відзначив Бойарін.

Ювал Горен (Yuval Goren), професор археології з Університету Тель-Авіву, провів хімічний аналіз стели і підтвердив, що достовірність каменя і тексту не викликають сумнівів.

Ісраель Кнол (Israel Knohl) з Єврейського університету в Єрусалимі, який займається вивченням Біблії, в 2000 році опублікував книгу, в якій висловив ідею про те, що розповідь про страждання месії з"явилася раніше Христа. До такого висновку він прийшов після вивчення равинської і ранньої апокаліпсичної літератури, проте йому не вистачало письмових джерел, що відносяться до часів до народження Христа.

Кнол вважає, що поява віри в месію тісно пов"язана з політичною ситуацією у той час. Він відзначив, що після смерті Ірода євреї намагалися звільнитися від римського панування, тому віра в месію, дійсного іудейського царя, тоді була надзвичайно поширена.

Моше Ідел (Moshe Idel), професор Єврейського університету, який щойно опублікував книгу про сина Бога, відзначив, що теорія Кнола заслуговує великої уваги: "Ми маємо справжню кам"яну стелу із справжнім текстом. Це дуже важливо", повідомляє The New York Times.

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «Стародавній кам"яний рукопис розпалив дебати про месію і воскресіння (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути