Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2024 14:59

Які продукти здатні зняти втому і миттєво збагатити енергією в обідню пору

Коли в обідню пору відчуваєте втому і голод, то замість чашки кави чи шоколадного батончика краще оберіть більш корисніші перекуси.

Йдеться про продукти, які миттєво поповнюють наш енергетичний запас, розповіли GoodHousekeeping фахівці з харчування.

Автор: pinterest
  Продукти, які знімають втому та збагачують енергією
Продукти, які знімають втому та збагачують енергією

"Те, наскільки ми енергійні, залежить від нашого способу життя, на це впливає кількість сну, регулярні заняття спортом, наш рівень стресу і те, як ми впораємося з ним, чи достатньо споживаємо рідини і, звичайно ж, якість нашого раціону", пояснює лікарка-дієтологиня Дон Джексон Блатнер.

Здоровий спосіб життя допомагає всім нашим системам організму працювати краще, що призводить до того, що ми почуваємося зарядженими, мотивованими та уважними.

Який перекус обрати

Щоб підвищити рівень енергії, виберіть перекус, який забезпечує комбінацію клітковини та білка, рекомендує дієтологиня Джой Бауер.

"Це чарівна суміш, коли справа стосується підйому та підтримки енергії, тому що білок та клітковина допомагають стабілізувати рівень цукру в крові, запобігаючи стрибкам та спадам енергії.

Якщо ви хочете чітко розуміти, чим саме краще заповнювати енергію в організмі, ось список найкращих продуктів.

Арахісове масло

Це чудове джерело корисних жирів, білка та клітковини, які забезпечують стабільне та тривале вивільнення енергії. Арахісове масло також містить магній, мінерал, який відіграє роль у виробленні енергії. Інші горіхові пасти можуть бути енергетичним вибором, тому експериментуйте з тими, що зроблені з мигдалю, насіння соняшника та інших. Для швидкого підвищення рівня енергії намажте горіхову пасту на цільнозерновий тост або крекери, або додайте її до фруктової смузі.

Солодка картопля

Ця бульба є чудовим джерелом складних вуглеводів, які перетравлюються довше, тому ви отримуєте повільне та рівномірне вивільнення енергії. Солодка картопля багата на клітковину, яка допомагає запобігти стрибкам і падінням цукру в крові, забезпечуючи стабільний рівень енергії. Крім того, солодка картопля містить бета-каротин (попередник вітаміну А), який необхідний для вироблення енергії в клітинах.

Додайте кубики солодкої картоплі, що залишилися, у свій ранковий омлет, щоб залишатися ситими до обіду. Або запікайте чи обсмажте часточки солодкої картоплі і тримайте їх під рукою для швидкого перекушування.

Банани

У бананах удосталь калію, магнію, вітаміну B, клітковини і вуглеводів (всі вони сприяють виробленню енергії). Плоди також містять три форми натурального цукру - глюкозу, фруктозу та сахарозу - і кожна з них засвоюється з різною швидкістю, що означає, що ви отримуєте розподілену енергію поверх миттєвого заряду.

Соєві боби едамаме

Чудове джерело вуглеводів, що повільно спалюються, а також клітковини і білка, щоб забезпечити вас всією енергією, необхідною для підтримки активного способу життя. Вуглеводи та білки допомагають заповнювати глюкозу у вашому організмі, яка слугує паливом.

Горіхи та насіння

Мигдаль, фісташки, волоські горіхи, насіння соняшника та насіння гарбуза забезпечують все необхідне для постійної енергії: білок, корисні жири, вуглеводи та клітковину для енергії.

Листова зелень

Існує так багато листової зелені, яку можна полюбити: кучерява капуста, крес-салат, білокачанна капуста, листова капуста і рукола, містить натуральні нітрати, які організм перетворює на оксид азоту, який допомагає доставляти більше кисню, що бадьорить, в наш мозок і м'язи. Листова зелень також містить безліч вітамінів та мінералів, які допомагають виробляти енергію, наприклад, вітамін С, вітаміни групи В, залізо та магній.

Подумайте не тільки про просту капусту або ромен, але і змішайте зелень для основи салату. Ви також можете додати будь-яку зелень в пасту, супи або рагу, яйця, щоб збільшити обсяг їжі та зарядитись енергією на весь день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горіхи, капуста, фрикадельки: назвали продукти і страви для розвитку дитини

Сир

Сир є чудовим джерелом вітаміну B12, необхідного для вироблення енергії.

Намажте сир на тост або додайте зверху помідори, базилік і трохи бальзамічного оцту. Або, якщо ви ласун, спробуйте його з улюбленими йогуртовими начинками.

Яблука

Яблука містять натуральний фруктовий цукор, званий фруктозою, який наш організм може швидко перетворити на енергію. Вони також містять пектин, тип клітковини, який підтримує здоров'я кишечника і може бути пов'язаний з отриманням більшої кількості енергії, оскільки здоровий кишечник засвоюватиме більше поживних речовин з їжі, яку ми їмо. Крім того, цей фрукт містить вітамін С, поживну речовину, яка допомагає захищати мітохондрії, або енергетичні фабрики наших клітин, що, своєю чергою, допомагає підтримувати загальне вироблення енергії.

Ягоди

Незалежно від того, чи ви вибираєте полуницю, чорницю, малину або ожину, ці солодкі та соковиті фрукти дають багато зволожувальної H20 на додаток до вітаміну C - двох основних джерел енергії та тривалої бадьорості.

Полуниця може допомогти запобігти втомі, і в ній багато клітковини завдяки всім цим крихітним їстівним насінням. Сочевиця

Усі види квасолі та сочевиці - розумний вибір, коли справа стосується підтримки енергії. Вони забезпечують чудове поєднання білка та клітковини для балансу цукру в крові. А ще сочевиця багата на рослинне залізо - мінерал, який допомагає доставляти кисень до наших клітин.

Цитрусові

Коли ви хворі, напевно не почуваєтеся енергійним, тому регулярне включення до вашого раціону продуктів, що підтримують імунну систему, також може сприяти підтримці хорошого рівня енергії. Апельсини на 87% складаються з води, тому вони надзвичайно зволожують, а також містять зміцнюючий імунітет вітамін С. Здорова імунна система є важливою для енергії.

Інші продукти, багаті на вітамін С, включають болгарський перець всіх кольорів, манго і ківі.

Зелений чай

У зеленому чаї помірна кількість кофеїну, який є природним енергетиком і містить сполуку під назвою L-теанін для цілеспрямованої, стійкої енергії замість нервозності.

Яйця

Одне велике яйце дає вам близько 6 г білка, який підтримує енергію, а жовтки містять холін, поживну речовину, яка підтримує хорошу когнітивну функцію.

Вода

Зневоднення - поширена причина втоми. Пийте більше води і вживайте продукти, що містять її, щоб залишатися завжди в тонусі.

Які продукти знижують енергію

Так само, як деякі продукти підтримують вироблення енергії вашим організмом, деякі продукти можуть робити навпаки і розряджати вашу батарею. Мінімізуйте ці продукти, щоб підтримувати постійну енергію без збоїв:

Цукрові продукти, такі як газованка, випічка, цукерки

Очищені зерна (білий хліб, білий рис тощо), а також оброблені продукти, такі як чипси.

Смажена та жирна їжа

Корисні перекуси протягом дня допомагають зменшити тягу до голоду. Саме цей потяг до голоду часто змушує нас ухвалювати неправильні рішення щодо харчування та споживати закуски з високим вмістом солі та доданого цукру.

Перекуси можна включати у сніданок, обід та вечерю та між прийомами їжі. Але варто контролювати розмір порцій.

Зараз ви читаєте новину «Які продукти здатні зняти втому і миттєво збагатити енергією в обідню пору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути