пʼятниця, 09 травня 2008 14:10

Італійський дієтолог розкрив секрет схуднення

Італійський дієтолог розкрив секрет схуднення

Дотримуватися суворої дієти, щоб влізти в 40-й розмір? Це найбільша помилка, за словами Марка Мессеге, гуру доброго самопочуття в центрі в Мелеццолє (Умбрія), куди приїжджають з метою відновити форму. Він говорить про зайві кілограми і про бажання людей скинути ці кілограми: "Дієти призводять лише до надмірної маси тіла".

Але як голодна людина може потовщати з нічого? "Саме так", – безжально говорить він. "Кожного тижня в ЗМІ з"являється більше 80 нових дієт, і кількість людей, які страждають на ожиріння, зростає в Італії щорічно на 2%. Вам не здається це дивним? Низькокалорійні суворі дієти призводять лише до того, що людина втрачає задоволення від життя, від спілкування, від смаку їжі. І це все шкідливо для здоров"я. Ми граємося зі здоров"ям людей. У ці роки популяризація найдивніших дієт, придуманих, щоб примусити людей схуднути, призвела лише до розповсюдження булімії, анорексії і ожиріння. Ти втрачаєш за місяць 4 кг і за наступний набираєш 5 кг. Ви говорите, що велика частина населення планети живе з раціоном менше 1200 калорій в день, але якщо худнути таким чином, то можна померти. Наш метаболізм звикає до всього, особливо до економії".

Сентенція, висловлена керівником одного з найвідоміших італійських центрів краси (що спеціалізується на фітотерапії), звучить дивно. Але Мессеге пояснює: "Я з Гасконі, поряд розташований Лурд, але я не здійснюю чудес. Тим, хто приїжджає до мене, я не прописую дієту, тому що, коли я так вчиняв, результати бентежили: лише 2% клієнтів зберігали досягнутий результат або продовжували втрачати вагу, інші поверталися до мене ще товщими, ніж до схуднення".

Однак є "один секрет", і Мессеге розкриває його, перемішуючи науку, культуру і релігію. "Колись люди дотримувалися правила: п"ятниця – пісний день, день з легкою їжею, тільки риба. Це церковне правило, яке повинне було робити гігієнічнішими звички, особливо багачів і священиків, вони єдині страждали від подагри через споживання значної кількості білка. Пісний день придумав не я, а Церква. Якщо сьогодні ми слідуватимемо цьому правилу, нехай навіть у понеділок, без жирів, без солі і лише з нежирними білками і зеленню, з сніданком з правильною порцією вуглеводів (30 г зернового хліба з джемом або медом), ми всі будемо краще за себе почувати".

Відразу ж звучать скептичні заяви прихильників суворих дієт: "Як, лише один день дієти в тиждень?" "Так, – відповідає Марк. – Якщо помножити один день на 52 календарних тижнів, до кінця року вийде майже двомісячна дієта, це дуже тривалий час, таку довгу дієту неможливо витримати, якщо слідувати їй безперервно". І як же співвіднести це з вашою клінікою, з іншими клініками по зниженню ваги? Вони даремні? "Зовсім ні, але ми не Діди Морози. І я говорю, що коли мої клієнти стали дотримуватися правила "одного легкого дня", то результати підтримки і подальшого зниження ваги збільшилися з 2 до 30%. Жорстку дієту в спеціалізованому центрі під контролем лікарів дотримувати можна, тому що вона дає мотивацію і можливість розслабитися, щоб протистояти щоденним стресам, але вона не вирішує проблему зайвої ваги, а тим більше проблему ожиріння".

Теорія Мессеге, його звинувачувальна промова проти "суспільства дієт", підтверджується і американськими дослідженнями, фахівцями Medicare (державна програма медичного страхування), що проводилися, згідно з яким 83% людей, що дотримувалися дієти, згодом набирали і навіть збільшували свою попередню масу тіла. І лише мінімальному числу вдається зберегти досягнуті результати або принаймні повернутися до попередніх показників, не перевищуючи їх. "Немає потреби в американських прикладах, – продовжує Мессеге, – я говорю про це впродовж багатьох років. Як і про те, що одним із зол у світі є надмірне споживання солі, яке тільки в одній Франції, за даними журналу Le Point, стає причиною смерті 25 тисяч осіб за один рік. Це масове вбивство".

Кількість жирових клітин в організмі залишається постійним впродовж багатьох років, і міняється в них тільки вміст жиру: про це пише журнал Nature. Видання стверджує, що кількість жирових клітин остаточно стабілізується в підлітковому віці. І саме з цієї причини, навіть після дотримання дієти дуже складно не відновити масу тіла. Шведські учені з Каролінського інституту в Стокгольмі вивчали адипоцити (клітини, з яких в основному утворюється жирова тканина) у людей, що жили в період з 1955 по 1963 роки, у яких в організмі був незвичайний рівень радіоактивних ізотопів унаслідок ядерних випробувань, що проводилися у той час, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Італійський дієтолог розкрив секрет схуднення ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути