пʼятниця, 18 квітня 2008 18:09

Інфаркт міокарду можна виявляти за слиною

Учені з Техаського університету в Остіні (США) винайшли новий неінвазивний спосіб діагностики інфаркту міокарду. Спеціальна мікросхема використовує як діагностичний матеріал слину. Результат дослідження можна отримати вже через 15 хвилин.

Інфаркт міокарда- одна з провідних причин смерті в розвинених країнах. Як правило, хворі з інфарктом скаржаться на інтенсивні пекучі болі в грудній клітці. Проте у  деяких пацієнтів зустрічається безбольова форма, при якій стандартна клінічна картина інфаркту може бути відсутньою. В цьому випадку виявлення серцево-судинних порушень на догоспітальному етапі істотно утруднене, і хворі не отримують вчасно необхідну медичну допомогу. Новий тест робить діагностику інфаркту міокарду швидшою і точнішою.

Американські дослідники припустили, що певні білки, підвищений вміст яких в плазмі крові говорить про серцево-судинне захворювання, можуть знаходитися і в слині пацієнта, і спробували виявити їх за допомогою мікробіочіпа. Запрограмовані на молекулярному рівні компоненти нового пристрою визначають рівень 32 білків в слині. Дослідження, в якому взяли участь 56 пацієнтів з інфарктом міокарду і 59 здорових людей, довело ефективність нового винаходу. Згідно з результатами експерименту, концентрація білків-маркерів інфаркту в слині була підвищена в групі тих, що перенесли інфаркт і залишалася в межах норми у здорових людей. Крім того, рівень білків в слині чітко корелював з їх рівнем в крові.

Новий метод діагностики буде доступний поза стаціонаром, а результати аналізу можна буде отримати на місці. Поки запропонований ученими пристрій знаходиться на стадії клінічного дослідження.  Інформація опублікована на сайті Техаського університету в Остіні, повідомляє Лента.ру.
Зараз ви читаєте новину «Інфаркт міокарду можна виявляти за слиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути