Ананаси, банани, мандарини, ківі, апельсини стали звичними та буденними у нашому житті. Наявністю на столі цих фруктів гостей уже не здивуєш. Але крім них, є й інші незвичні плоди, які можна придбати чи замовити в Україні.
Gazeta.ua зібрала 5 екзотичних фруктів, які варто скуштувати.
1. Рамбутан
На вигляд ці фрукти нагадують зелені закриті каштани. Усередині плоду знаходиться ніжна м'якоть білого або світло-жовтого кольору з приємним солодкуватим смаком. Але крім того, рамбутан може похвалитися корисними властивостями. Плоди рамбутана містять вуглеводи, білки, протеїн, кальцій, фосфор, залізо, нікотинову кислоту і вітаміни С, В1 і В2. Допомагає при хворобах серця та нервової системи, укріплює імунітет, покращує стан шкіри і волосся.
Перед вживанням шкірку рамбутана потрібно розрізати по "екватору" та розкрити, як зелений каштан.

2. Гранаділла
Цей фрукт нерідко називають "хвостатим апельсином". Він має округлу форму та за розміром нагадує ківі. М'якоть плоду м'яка, солодка, желеподібна з великою кількістю дрібних їстівних кісточок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кондитер показала апетитні пироги з незвичайним декором
М'якоть гранаділи містить вітаміни та елементи: А, В2, В6, С і К, фосфор, магній, залізо і кальцій. Вона корисна для профілактики захворювань серця і утворення ракових клітин. Виводить з організму застарілі шлаки, очищує, зміцнює імунітет.
Перед вживанням фрукт слід розрізати навпіл і з'їсти м'якоть ложечкою.

3. Лічі
Лічі іще називають китайською сливою. На вигляд це невелика рожева ягідка з твердою шкіркою та маленькими негострими шипами. На смак - нагадує поєднання солодкого винограду та сливи. Має квітковий аромат.
Лічі мають велику кількість вітаміну С, калію і магнію, підтримують імунну та серцево-судинну систему організму. Через великий вміст нікотинової кислоти, в китайській медицині його використовують як засіб від атеросклерозу, зменшують з його допомогою вміст холестерину в крові.
Перд вживанням потрібно піддіти шкірку лічі нігтем або ножем та зняти її.

4. Мангостан
Плоди цього фрукту покриті товстою гладкою шкіркою темно-лілового кольору. Також мангостан має характерну "шапочку" з твердих пелюстків. Під шкіркою знаходиться соковита біла м'якоть, що складається з 4-8 зубчиків, що на вигляд дуже нагадують часник.
Мангостан високо цінують у Східній медицині. Адже він містить фосфор, кальцій, вітаміни В і С. Крім того, нещодавні дослідження науковців виявили в плодах мангостана велику кількість ксантонів – органічних сполук, що здатні протистояти мікробам, грибкам та вірусам. У 2002 році було виявлено, що один з ксантонів, перевершує за своєю антираковою дією шість найсильніших хіміотерапевтичних засобів.
Перед вживанням розрізають шкірку мангостана по "екватору", так щоб не зачепити зубчики м'якоті.

5. Тамаринд
Цей екзотичний фрукт з родини бобових та росте у стручках. За смаком найбільше нагадує фінік.
В тамаринді міститься тіамін, який необхідний організму для правильної роботи шлунку, нервової системи, опорно-рухового апарату. Калій допомагає роботі серця. Залізо - постачає до органів кисень. Також фрукт має протизапальний ефект, допомагає лікувати виразку шлунка та відновлює організм після сонячного удару.
Перед вживанням потрібно розламати стручок та прибрати з м'якоті жилки. Їсти його варто обережно, бо всередині містяться тверді кісточки великого розміру.

Коментарі