Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2013 16:32

Хороше вино добропорядного господаря ніколи не змінює колір
12

Фото: Фото: Ольга Каменєва

"У нас вино навіть дітям дають по чайній ложці, щоб організм звикав. А кожен дорослий чоловік випиває склянку вина зранку, снідає і працювати. Ну і ввечері склянку для сугрєву душі. Ніхто не спився, навпаки від усіх хвороб допомагає", - розповідає  у своєму дворі Георгій Терзі із села Виноградівка Болградського району на Одещині.

Назву села Курчій ("узвишшя" - Gazeta.ua) у 1944 році  перейменували у Виноградівку через те що у цій місцевості гарно родить виноград. Тому майже всі із 4200 мешканців його вирощують.

"Раніше всі господарі вино виготовляли тоннами, зараз вже менше, -  каже крупний чоловік із червоним лицем. - Я роблю вино лише для себе", - показує одну діжку на 400 літрів.

"А я у цьому році 2, 5 тонни вина заготував, - сміється 68-річний Ілля Опря. - Приїхав сват з Дніпропетровська, не вірить, що в нас діжки з вином по 500 літрів. У них – по 50-60. Як увійшли до мене у підвал, як стали пробувати з першої бочки - до останньої не дійшли", - запрошує  до винного погребу.

Уздовж однієї стіни простяглися дерев'яні діжки з вином. На них - ящики із цибулею. На протилежній стіні - полиці із пляшками з виноградним соком. Тут  його називають "муст", у ньому природного цукру не менше 18 процентів.

Ілля Петрович відкручує кран першої діжки і вино тоненької цівочкою збігає у глечик.

"Це біле, у нас воно вважається дамським. Ну, будемо зараз брати пробу", - каже незаперечним  тоном.

Біля накритого столу у кухні метушиться його дружина Катерина, 68 років. Вони з чоловіком - гагаузи. У Виноградівці їх більше, ніж половина села, інша частина - болгари, є трохи молдаван і українців. Жінка з поміж інших страв ставить застиглий холодець в тарілці, нарізає його квадратиками.

"Ми вино звикли закушувати чим є. Як французи не балуємося сирком чи фруктами."

Опрі вирощують 4 сорти столового, домашнього винограду. Вони невибагливі. Щоб зібрати свій урожай із 40 соток, запрошують до 10 родичів, щоб зробити це за день-два. Інакше на ділянку  можуть зайти вівці з пасовища і поїсти ягоди.

"Ми виноград отрутохімікатами не обробляємо, вино натуральне, - нахвалює, розливаючи напій по склянках. Інші - наповнює червоним вином. - Як грає колір на світлі ! Без кольору  вино - не вино. Коли народився син, я  заховав 10-літровий бутиль. А коли він одружувався в 30 років, то відкоркували - колір навіть не змінився. Вино ніколи не псується  у мене. У недобросовісних господарів сірим стає. Головне в нашому ділі - чистий посуд, пропарені діжки, які потім треба обробити сіркою. Ну і виноград вчасно зібрати, щоб гнилого не було."

Виноробством  Ілля Опря займається із 1967 року, відколи одружився.

"Вино по 1 карбованцю за літр приймала заготконтора. За ці гроші ми крутились, будинок будували, машину купили на 8 тисяч карбованців. Зараз приймають лише виноград і то за безцінок  - гривня двадцять за кіло. Хіба це гроші? Я  краще вином продам. Треба ж дітям допомагати, онука вчити."

У подружжя менше, ніж по 100 літрів за раз вина не купують. Більшість замовників із Одеси, є навіть москвичі. Багато хто гроші виплачує заздалегідь, коли ще тільки вистигає виноград.

"Є у нас люди в селі, своє вино продають по 8 гривень за літр, а у мене по 10 купують."

Господар каже, що сам може випити вина від літра до двох у день.

"Років  5 тому я проходив медкомісію - працював диспетчером на "04". І нарколог допитується: "П'єте?" -"Так". - "Щось не видно. Ану присядьте, ану руки витягніть". "Коли востаннє пили?" -"Учора". Ну  молодець. Не відчувається" - і папір підписала. Від хорошого вина алкоголіком не стають. То від пива і горілки-казенки. Я її в рот не беру. Вино двічі переганяю і коньяк виходить. Ану Катю, дайно-но пляшку, - наливає в чарочку на дно прозорий напій з різким запахом. -  Тут 50-55 градусів. Вранці випиваю для здоров'я 50 грам, у нас все для здоров'я."

"У мене залежності нема, можу і не пити. Але якщо здоров'я  дозволить, навіщо зменшувати дозу? Мій батько, а йому 86, і досі вживає, - жартує Опря. - У нього свій виноградник є, який ми допомагаємо обробляти. Батько на своїй ділянці землі позакопував вино у пляшках, яке колись брав пити, коли обрізував кущі чи сапав. Міг узяти пляшку і половину лишити. Вино дуже легко знайти, батько запам'ятовував, у якому ряду  і під яким кущем захована пляшка."

У дверях сміються троє чоловіків у верхньому одязі, які почули останню фразу. Новоприбулих гостей садять за стіл.

 

Зараз ви читаєте новину «Хороше вино добропорядного господаря ніколи не змінює колір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути