Американською компанією Microzap був розроблений метод випічки хліба, який не пліснявітиме протягом двох місяців. А все завдяки мікрохвильовій печі, випромінювання якої вбиває спори цвілі, які можуть міститися в тісті. Розроблена в компанії довга мікрохвильова установка використовує ту ж технологію, що і звичайні мікрохвильові печі, проте з однією важливою модифікацією.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зародки пшениці їдять для омолодження
На шляху мікрохвильового випромінювання ставиться особливий радіатор жалюзного типу, що дає можливість отримати рівномірну щільність сигналу в робочій камері. Інакше кажучи, в ній немає холодних і гарячих областей, як у звичайній мікрохвильовці. Спочатку така піч була створена для того, щоб знищувати збудників лікарняних інфекцій. Але незабаром дослідники з'ясували, що ця установка може вбити спори цвілі в хлібі за 10 секунд.
Компанія стверджує, що такий метод дасть можливість суттєво зменшити збитки від псування продуктів. До того ж прилад може застосовуватися і для знезараження інших харчових продуктів, у тому числі свіжої індичатини, овочів і фруктів, за винятком дині-канталупи, яка не піддається обробці новим методом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гречаний хліб очищує кров
Варто відзначити, що, як правило, пекарі додають в тісто неабияку кількість консервантів, що перешкоджають росту цвілі, та інші речовини для того, щоб замаскувати смак цих консервантів. Застосування нової технології дасть можливість уникнути всього цього.
Коментарі