Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 11:12

Графен визнаний найміцнішим матеріалом на Землі

Графен визнаний найміцнішим матеріалом на Землі

Експерименти, проведені групою фізиків Колумбійського університету (США), показали, що графен є найтвердішим матеріалом з відомих науці на сьогоднішній день. Свої висновки вчені опублікували в журналі Scіence.

Графен - вуглецева плівка товщиною в один атом, був отриманий в 2004 році групою Андре Гейма (Andre Geіm) з Манчестерського університету (Велика Британія). Графен можна уявити собі як двовимірний "зріз" кристалічних гексагональних решіток графіту.

Фізики з Колумбійського університету вивчали механічні властивості графена. У своїх експериментах вони використовували частки графена діаметром від 10 до 20 мікрометрів. Вчені поміщали частки на кристалічну пластину, з отворами діаметром від одного до півтора мікрометрів. Вчені "давили" на незакріплені частки графена, розташовані над отворами, за допомогою алмазної голки атомно-силового мікроскопа й оцінювали, наскільки сильно вони деформуються.

Дослідники виявили, що перш ніж частки графена почнуть руйнуватися, їх можна продавити донизу приблизно на 100 нанометрів із силою близько 2,9 мікроньютони. Відповідно до підрахунків вчених, це відповідає межі міцності на розрив, рівній 55 ньютонів на метр. Якби фізикам вдалося одержати шар графена товщиною зі звичайну харчову плівку (близько 100 нанометрів), то для її розриву потрібно було б прикласти силу близько 20 тисяч ньютонів. Якщо взяти до уваги, що вага тіла - це сила, з якою воно давить на опору, то для розриву гіпотетичної графенової плівки потрібна була б тіло масою біля двох тонн.

Крім незвичайної міцності графен володіє ще цілим рядом унікальних характеристик. Зокрема, найвища серед відомих матеріалів рухливість електронів робить його ймовірним кандидатом на "матеріал номер один" у наноелектроніці, повідомляє Lenta.Ru

Зараз ви читаєте новину «Графен визнаний найміцнішим матеріалом на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути