пʼятниця, 20 листопада 2009 13:36

Google створила конкурента Microsoft Windows

Google створила конкурента Microsoft Windows

У Microsoft Windows і Mac OS X з"явився новий конкурент: корпорація Google представила продукт, на який чекали багато IT-ентузіастів, - власну операційну систему Chrome OS.

Перше, на що звернули увагу представники Google під час презентації, це те, що їхня розробка є відкритим програмним забезпеченням. Хоча поки новинка далека від завершення, вже зараз будь-який охочий може завантажити початкові коди і самостійно скомпілювати програму.

Операційна система розроблена на базі браузера Chrome і працює на популярному "хмарному" принципі, тобто всі призначені для користувача дані зберігаються на серверах Google і доступ до них може бути отриманий з будь-якого комп"ютера.

Особливу увагу інженери пошукової корпорації приділили швидкості роботи ПК під управлінням Chrome OS: якщо від вимкненого стану до повної готовності звичайній операційній системі вимагається близько хвилини, то новинка від Google стартуватиме всього за декілька секунд.

Зовнішній вигляд Chrome OS майже повністю успадкований від інтерфейсу браузера Chrome, при цьому в звичних вкладках відкриваються не тільки інтернет-сторінки, але і програми. До речі, нова операційна система підтримує тільки веб-додатки, тому найближчим часом не варто чекати на появу традиційних ігор або яких-небудь специфічних програмних пакетів, написаних спеціально для Chrome OS.

Поки в стандартному постачанні ОС йдуть такі застосування, як YouTube, Facebook, Twitter, тобто програми, які, на думку інженерів Google, найбільш затребувані серед користувачів усесвітньої павутини. Також в комплекті з Chrome OS йдуть клієнти для аудіо- і відеосервісів Lala і Hulu, які можуть працювати у фоновому режимі. Звісно, новинка від Google підтримує всі сервіси корпорації, включаючи Gmail, Google Docs, Google Books та Picasa.

Як і в будь-якій операційній системі, в Chrome OS є і файловий менеджер. Так, просто в браузері користувачі можуть переглядати фотографії або відеозаписи зі свого фотоапарату або флеш-носія.

На даний момент новинка знаходиться на ранній стадії розробки, і поки немає серійних пристроїв під управлінням ОС від Google. Втім, за заявами розробників, вже зараз ведуться переговори з найбільшими комп"ютерними постачальниками про випуск нетбуків з передвстановленою Chrome OS. Очікується, що перші гаджети на базі нової браузерної платформи побачать світ в 2010 році.

Infox

Зараз ви читаєте новину «Google створила конкурента Microsoft Windows». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути