пʼятниця, 14 листопада 2008 12:16

Гніздо динозавра відкрило ще одну таємницю еволюції птахів (ФОТО)

Канадські вчені з університету Калгарі пропонують новий погляд на еволюцію птахів і розмноження динозаврів. Дослідники знайшли вірогідного власники гнізда, віком 77 мільйонів років, яке було знайдено 1990 року у Північній Монтані.

Учені припускають, що гніздо належить одному з двох видів малих м"ясоїдних динозаврів. Ці види занадто маленькі, як для динозаврів, і як відомо, вони мають незаперечні родинні зв"язки з сучасними птахами.

Гніздо ймовірно було розраховане на дюжину яєць, з яких залишилися лише закостенілі фрагменти.

Гнізда м"ясоїдних динозаврів надзвичайно рідкісні. Ще один екземпляр було знайдено у Північній Америці біля Монтани - гніздо віком 67 мільйонів років.

Учені говорять, що завдяки цим знахідкам вони можуть нарешті розкрити таємницю розмноження динозаврів і їх еволюції, і дають ключ до розуміння походження птахів.

"Це гніздо говорить що сучасні птахи не унікальні в своєму способі відтворення", - повідомив Франсуа Террін, дослідник динозаврів. "Вони фактично успадкували багато з способів відкладання яєць від їх предків динозаврів."

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «Гніздо динозавра відкрило ще одну таємницю еволюції птахів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути