Ексклюзиви
понеділок, 03 серпня 2009 16:54

Душевне здоров"я матері впливає на дітей

Душевне здоров"я матері впливає на дітей

Учені з Університету Квінсленда, Австралія, з"ясували, що підлітки, чиї матері страждають психічними розладами, частіше мають проблеми з поведінкою, а післяпологова депресія не чинить такого сильного впливу на дітей, як про це зазвичай говорять.

Автор нового дослідження - Белінда Ллойд (Belinda Lloyd). Робота присвячена впливу материнського ментального здоров"я на дітей.

"У дітей, чиї матері мали проблеми з ментальним здоров"ям в період зростання нащадків, значно вищий рівень поведінкових і психічних відхилень", - заявила доктор Ллойд. Тоді як велика кількість робіт і уваги преси присвячена післяпологовій депресії, про психічне здоров"я матерів у процесі виховання підростаючих дітей відомо мало. Пологова і післяпологова депресія не позначаються негативно на дітях. Це відкриття, вважає доктор Ллойд, допоможе зменшити стигматизацію цього явища.

"Наша робота спростовує поширене переконання, що пологова і післяпологова депресії згубно діють на поведінку дітей і їхнє психічне здоров"я, - розповіла доктор ллойд. - Сумніви в собі, відчуття провини і соціальна стигматизація можуть зменшитись, якщо знати, щопісляпологові розлади психіки матері не впливають на здоров"я і благополуччя дитини". Проте в рамках дослідження виявилося, що матері частіше мають душевні проблеми у міру дорослішання своїх дітей. Цю тенденцію раніше не вивчали і адекватно не документували.

"Коли діти дорослішають, на плечі батьків лягають все більш складні і серйозні проблеми, - пояснила доктор Ллойд. - Крім того, материнський інтимний зв"язок з дітьми слабшає або руйнується, зате збільшується фінансовий, соціальний, емоційний тиск на батьків". Доктор Ллойд вважає, що фахівці повинні знати про необхідність підтримувати ментальне здоров"я матерів у міру дорослішання їх дітей. "Необхідно розробити більш цілісний підхід до психічного здоров"я і поведінки дітей. У його рамках слід розглядати здоров"я і благополуччя батьків як важливий чинник, що впливає на здоров"ї дітей. Концентрація на психічному стані матері впродовж всього її життя, а не в окремі періоди (на зразок вагітності і пологів), може істотно поліпшити здоров"я як батьків, так і дітей, і, відповідно, суспільства в цілому", - робить висновок експерт.

За матеріалами health-ua

Зараз ви читаєте новину «Душевне здоров"я матері впливає на дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути