Ексклюзиви
вівторок, 13 травня 2008 11:15

Досліджено роль дзеркальних нейронів у розпізнаванні чужих емоцій

У ході декількох експериментів австралійські вчені виявили, що люди з високою активністю дзеркальних нейронів мозку краще розпізнають емоції й наміри навколишніх за виразом їх облич. Дзеркальні нейрони - клітини головного мозку, які активізуються як при виконанні людиною певної дії, так і під час того, як цю дію виконує хтось інший. Результати дослідження можуть служити підтвердженням теорії про те, що активність цих нейронів відіграє ключову роль у здатності до емпатії.

Пітер Ентікотт (Peter Entіcott) з університету Монаша в Мельбурні та його колеги продемонстрували 20 здоровим добровольцям кілька пар фотографій людських облич. У першому завданні вони повинні були відповісти, чи зображена на двох фотографіях та сама людина, у другому - чи відчувають ці люди однакові емоції. Потім учасникам показали відеокліпи з рукою, що пише, та рукою, що бере ручку. Під час демонстрації кліпу фіксувалася активність рухової кори мозку добровольців. Там перебуває велика кількість дзеркальних нейронів.

У тих, хто показав кращі результати у розпізнаванні чужих емоцій у ході останнього тесту, спостерігалася більш висока активність дзеркальних нейронів. Кореляції між здатністю до розпізнавання рис обличчя й активністю цих нейронів виявлено не було. Дзеркальні нейрони пов"язані не тільки з повторенням чужих дій, але й з інтерпретацією почуттів навколишніх, роблять висновок дослідники, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Досліджено роль дзеркальних нейронів у розпізнаванні чужих емоцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути