Бур'яни, які всі звикли знищувати, можуть принести користь.
Деякі з них справді варто додати у страви та напої.
Gazeta.ua розповість, які рослини можна додати у салати, зварити борщ чи зварити варення.
Кропива
Джерело вітамінів. За вмістом каротину обігнала і моркву, і обліпиху. За кількістю аскорбінової кислоти лідирує порівняно з лимоном і смородиною. Свіжі, наймолодші листочки кропиви можна додавати в салати і борщі, робити популярні зараз і дивно корисні зелені смузі.

Кульбаба
Молоде листя йде в салати, коріння — для виготовлення аналога цикорію. Квітки їдять просто так в свіжому або сушеному вигляді. У кульбабі є магнезія, тому листя гірчить.

Щоб позбутися цієї гіркоти потрібно просто потримати квіти і листя в підсоленій холодній воді щонайменше пів години.
Лобода
Її називають дикорослим шпинатом за величезну кількість мінеральних речовин і білка. З очищеного насіння лободи можна приготувати кашу, яка буде схожа на гречану. Крім того, з насіння цього бур'яну готують пюре і запіканки, роблять коржі.
А молоде листя і соковиті верхівки додають в салати, заправки і борщі.
Подорожник
Здатний не тільки зупиняти кров, але і служити компонентом салатів і зелених коктейлів. Використовувати в їжу, як і у всіх попередніх випадках, потрібні тільки наймолодші і ніжні листочки подорожника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися пирію без хімії: народні методи
Мокрець
Дуже соковита рослина. У їжу можна використовувати і квітки, і листя, і стебла, тобто всю надземну частину. Мокрець корисний при недокрів'ї, занепаді сил, здатен активізувати вироблення гемоглобіну, а також заспокоїти нервову систему.
Конюшина
До складу цієї рослини входить велика кількість білка й корисних жирів. Квіти конюшини можна просушити та варити з них чай. Листя додають до різних страв. Перед вживанням, конюшину треба ретельно вимити та ще посолити.

Мати-й-мачуха
Молоде листя мати-й-мачухи нагадує на смак шпинат. Можна їсти також коріння і квітки рослини. Користь велика – від стабілізації тиску до лікування запалень.
Із бур'янами на ділянці стикаються всі, хто вирощує городину. Якщо їх не позбутися, годі чекати на гарний урожай. Адже бур'яни виснажують ґрунт, забирають з нього поживні речовини та просто "глушать" рослини. Знищити їх можна за допомогою різних хімічних засобів.
Але є й низка народних способів, щоб позбутися бур'янів. Про кілька таких нагадує Gazeta.ua.
Коментарі