Ексклюзиви
пʼятниця, 31 липня 2009 17:02

Діти з "пробірки" частіше страждають на ожиріння

Діти з "пробірки" частіше страждають на ожиріння

Американські вчені виявили, що штучне запліднення порушує роботу генів, що відповідають за обмін речовин і транспорт поживних сполук (нутрієнтів) в плацентах мишей. Результати дослідження допомагають зрозуміти, чому "діти з пробірки" частіше страждають на обмінні порушення, такі як ожиріння, артеріальна гіпертонія і підвищений рівень глюкози в крові.

Для з"ясування дії штучного запліднення на обмін речовин потомства учені з Університету Джонса Хопкінса, а також Університетів Цинциннаті і Гаваїв вивчили активність генів, що грають ключову роль у внутрішньоутробному живленні дитини, в плацентах трьох груп мишей.

Тварини з першої групи завагітніли природним чином, з другої - за допомогою екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), а з третьої - за допомогою інтрацитоплазматичної ін"єкції сперматозоїдів (ІКСІ). У всіх мишей оцінювалася активність генів, що кодують інсуліноподібний фактор росут 2 (Igf2) і переносники глюкози 1 і 3 (Glut1 і Glut3).

Виявилось, що ЕКЗ і ІКСІ істотно підвищують експресію Glut1 і Glut3 в порівнянні з природним зачаттям, що змінює процеси транспорту поживних речовин через плаценту. Це може пояснити підвищену частоту обмінних порушень у "дітей з пробірки", що внутрішньоутробно отримували незбалансований набір нутрієнтів.

За матеріалом Медицинский портал

Зараз ви читаєте новину «Діти з "пробірки" частіше страждають на ожиріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути